Ovacije za Dianu u Beogradu

Večeras je na festivalu Slobodna zona u prepunoj sali Kombank dvorane u Beogradu održana srpska premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, ovaj film predstavlja istinitu priču o državljanki austrijskog porekla udatoj za ljekara pravoslavne vjeroispovesti u Zagrebu, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske djece iz NDH logora. Diana je vodila detaljnu kartoteku dječijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko porijeklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njen život nije vrijedniji od života nedužno progonjenih.

Film je izazvao do sada krajnje pozitivne reakcije što se moglo vidjeti i na beogradskoj premijeri.

Rediteljka Dana Budisavljević se poslije projekcije zahvalila što su prekrasnom reakcijom dočekali ekipu filma.

“Naravno da je to bitno nama filmašima ali to što ste priredili našim svjedocima zahvalni smo beskrajno na tome” rekla je Dana Budisavljević.

Na projekciji publici su se, pored rediteljke, predstavili preživjeli akteri tih događaja – Nada Vlaisavljević, Milorad Jandrić i Živko Zelenbrz.

“Ja bih u ime sve djece koje je spasila Diana Budisavljević željela da se zahvalim, jer da nije bilo nje ne bi bilo ni nas ovdje. Ona je dolazila u logor i donosila nam hranu, odjeću, lijekove. Velika joj hvala. Međutim, najveću zahvalnost pruža ovaj film koji je iz dubine vremena izvukao jednu humanu priču koja je bila osuđena na zaborav. Iako je Diana bila negirana i od jednih i od drugih, pobijedila je istina. Istina koju svjedočimo mi koji smo preživjeli. Bravo za Dianu Budisavljević”, rekla je Nada Vlaisavljević.

“Ja sam danas jako sretan kad vidim ovako punu dvoranu i kad vidim da cijenite ono što je ova divna ekipa iza mene stvorila. Na čelu je Dana koja je godine provela na istraživanju ove humanitarne akcije ali uz pomoć ekipe koja je uložila sve ono što zna, a puno zna, došao je moj vrhunac. Ja vam svima čestitam i želim da ova priča danas ispričana ne ode u zaborav. Ja vas molim da ovo prenosite, jer ste danas zaista čuli pravu istinu.” rekao je Milorad Jandrić prisutnima.

Živko Zelenbrz se zahvalio svim prisutnima i istakao da je presretan što vidi brojnu publiku s nadom da će prenositi istinu koju je ovaj film ispričao.

Oni su živi zahvaljujući Dianinoj akciji, a danas su već ljudi na izmaku života koji u filmu iznose potresna svjedočanstva o svojim sudbinama.

Premijeri “Dnevnika Diane Budisavljević”, velikom društvenom i filmskom događaju, prisustvovali su ministar kulture Vladan Vukosavljević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, ambasador Njemačke Tomas Šiba, brojni predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije, predstavnici Filmskog centra Srbije, kao i druge brojne ličnosti iz javnog života.

“Raditi distribuciju ovog na više nivoa značajnog filma, prvenstveno je velika odgovornost. Narodima Balkana bio je potreban ovaj prije svega pošten film. Raduje me interesovanje publike za ovu temu, jer dokazuje da nam je rediteljkina hrabrost da ispriča ovu više od 70 godina potiskivanu priču, bila potrebna.”, izjavio je prije premijere Marko Čkonjević, distributer filma za srpsko tržište.

Rediteljka Dana Budisavljević će biti gost i svečane premijere u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex 12.11.

Gornji Milanovac, Kragujevac, Niš, Kraljevo su samo neki od gradova u kojima će krenuti prikazivanje ovog filma odmah nakon festivala, od 14. novembra.

Preuzeto sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar