Pale: Peti Zbornik radova o značaju srpskog jezika i književnosti

Na Filozofskom fakultetu u Palama promovisan je peti Zbornik radova o značaju srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske. Izdavanje zbornika podržala su resorna ministarstva Srpske, nastavljajući projekat započet 2012. godine.

Srpski jezik i ćirilica, kao osnovni identitetski kriterijum Srba, osnov su očuvanja identiteta Republike Srpske. Najveći udar na srpsku kulturu je u BiH, još od Kalajevog pokušaja uvođenja bosanskog jezika, istaknuto je na promociji Zbornika, koji za cilj ima da ukaže da je BiH kulturološko i identitetsko uporište Srba, koliko i Srbija, a možda i više.

– Republika Srpska može da se brani ekonomski bilo kako, a ako se identitetski ne odbrani ona neće biti srpska, drukčije rečeno nas neće biti. Srbija je nama matica, ali kad vi malo bolje pogledate vidjećete koliko je toga srpskog matičnog u književnosti BiH. Tu je Povelja Kulina bana, prvi pisani ćirilički spomenik na srpskom narodnom jeziku, tu je Miroslavljevo jevanđelje, Humski dokument – istakao je urednik Zbornika Miloš Kovačević.

Peti Zbornik posvećen je velikanima srpske književnosti koji su porijeklom iz BiH, ali su iz različitih razloga otišli u Srbiju -od Filipa Višnjića, preko Branka Ćopića do Mome Kapora.

– Tu se sad pokazuju dvije vrlo bitne stvari. Jedna je ona koja bi trebala da bude opštepoznata, a nažalost nije, a to je da je srpski jezik jedinstven, a druga stvar je ono jedinstvo u različitosti – kaže Saša Knežević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Peti zbornik sadrži naučne radove 15 autora, profesora sa fakulteta u Palama i Banjaluci, te Beograda i Kragujevca. Devet radova je iz lingvističke, a šest iz književno-teorijske oblasti.

Preuzeto sa: rtrs.tv

Nema komentara

Napišite komentar