Парастос српским жртвама у Грубишном Пољу

У грубишнопољској православној Светог Ђорђа 17. децембра одржан је парастос невиним српским цивилним жртвама Билогоре и западне Славоније страдалима у рату током јесени и зиме 1991. године. Ово је била десета по реду комеморација српским цивилним жртвама Билогоре и западне Славоније, откако је Српско народно вијеће ове несретне догађаје из 1991 године уврстило у календар културе сјећања.

Домаћин овогодишње комеморације били су ВСНМ Бјеловарско-билогорске жупаније и ВСНМ Грубишно Поље на челу с предсједницима Дарком Карановићем и Миланом Кнежевићем.

Догађаје из 1991. Карановић је повезао са страдањима грубишнопољских Срба и њиховом депортацијом у Јадовно и Слано на отоку Пагу крајем 1941. године.

– Егзодус Билогораца и западнославонаца из 1991. кренуо је као и 1941. из грубишнопољских села Велике и Мале Барне, Велике и Мале Ператовице, Малог Грђевца, Сибеника, Растовца, Турчевић Поља, Дијаковца, Лончарице, Дапчевице и Рашенице у правцу даруварских и пакрачких села, према ријеци Сави, Србији и Републици Српској – рекао је Карановић.

О догађајима у Грубишном Пољу 1991. говорио је Кнежевић, рекавши да су само у бившој опћини Грубишно Поље страдала 43 српска цивила, од којих је дио њих убијен на „кућном прагу“ при чему се највећи дио воде као нестали.

Присутнима се обратио и саборски заступник СДСС-а Борис Милошевић који је указао на потребу комеморирања свих страдалих жртава у несретном рату 90-тих, без обзира на њихову националност.

Литургију је служио грубишнопољски јереј Славен Јовичић уз саслужење пароха бјеловарског Стефана Максимовића и великобршљаничког Славимира Гвојића.

Скупу су присуствовали и амбасадорка Србије у Загребу Јелена Милић, саборска заступница СДСС-а и потпредсједница Српског народног вијећа Драгана Јецков, те Еуген Јаковчић и Анета Владимиров из СНВ-а, као и замјеник жупана Бјеловарско-билогорске жупаније из редова Срба Саша Лукић.

Ту су биле и делегације мањинских вијећа Бродско-посавске жупаније на челу с Душаном Ногићем, Пожешко-славонске жупаније с предсједником Николом Ивановићем, као и Вировитичко-подравске жупаније с предсједницом Миленом Лазић. Скупу су присуствовале и делегације српских мањинских вијећа из Ђуловца, Сирача, Дежановца, Дарувара, Гарешнице, Бјеловара, Велике Писанице и Великог Грђевца.

Ненад Јовановић; Портал Новости

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар