Patrijarh Irinej u Crnoj Gori: Na mnogim mestima sam bio, ali ovakav narod nisam susreo

Patrijarh srpski Irinej boravi u Crnoj Gori. U manastiru Podlastva održana je svečana akademija povodom 1.500 godina tog manastira i 800 godina autokefalnosti SPC.

Više od 3.000 vernika prisustvovalo je službi osvećenje paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi. Arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej.

Nakon liturgije vernicima su se obratili patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“Nedostaje reč da se zahvalim i da izrazim osećanje. Dolazio sam na mnoga mesta ali ovoliki narod i ovakav narod nisam susreo. Ovaj skup najbolje govori šta je Crna Gora bila i da je ostala ono što je bila. Hvala Bogu što je tako, to je sasvim normalno, ovde je narod sačuvao svoju veru, sačuvao ono što je nasledio od najsvetijih svojih predaka”, rekao je srpski patrijarh.

This is box title

Irinej: Uveren sam da će Đukanović povući priznanje Kosova


Kako podgoričke Vijesti prenose, patrijarh Irinej je rekao da je uveren da će predsednik Crne Gore Milo Đukanović “povući priznanje lažne države Kosovo” i da će se “vratiti pravim vrednostima”.

Poglavar SPC je, opraštajući se od vernika na Trpezi ljubavi organizovanoj nakon liturgije, rekao da ga je Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija i da  mu je bilo žao što ne može da prisustvuje jer je sprečen.

Srpski patrijarh je apostrofirao da su Sveti Sava i Nemanja znali da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i postavili temelj naše crkve i države.

“Zahvaljujući tom daru Božijem uspeli smo da preživimo strašni srednji vek. Nažalost, dopustili smo da nas drugi dele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodet Božiju. Sa nama su braćo i sestre i mnogi veliki ugodnici Božiji i oni nas neće ostaviti”, besedio je patrijarh.

On je poručio srpskom narodu da ne napušta svoja ognjišta.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

Juče i danas se u manastiru Podlastva proslavlja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1.500 godina od postojanja manastira.

Preuzeto sa: RTS

Nema komentara

Napišite komentar