Пејаковић поднио оставку – Усташки злочини над Србима су геноцид

Директор Спомен подручја Јасеновац Иво Пејаковића, који је поднио оставку због писања хрватских медија о нетачним подацима на интернет страницама ове установе, рекао је да су усташе над Србима у НДХ починиле геноцид.

– Хрватској јавности и власти нису спорни Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима почињени у НДХ, али да им је спорно питање геноцида над Србима – рекао је Пејаковић за портал Новости Српског народног вијећа.

Он каже да је у име установе на чијем је челу био говорио о усташким злочинима над Србима у Другом свјетском рату као о геноциду.

Пејаковић је рекао да је поднио оставку јер више није хтио да учествује у расправама, као и због тога што је тренутна политичка ситуација изазовна и на унутрашњем и спољном плану.

Подсјетио је да ће у сједишту УН у Њујорку бити расправљано о резолуцији о Сребреници, а у црногорском парламенту о декларацији о геноциду у Јасеновцу.

– Потребно је заузети став и одредити које правне термине користити. Треба дефинисати терминима шта се догодило у НДХ – рекао је Пејаковић.

Новости наводе да је оставка Пејаковића посљедица нарасле екстремно десне атмосфере у хрватском друштву и ширег политичког контекста.

Пејаковић је оставку поднио јуче због чланка у Вечерњем листу и на Крофакту.

Вечерњи лист пренио је чланак Крофакта, који је, како је наведено, нови пројекат за провјеру тачности подаката и чине га Лексикографски завод „Мирослав Крлежа“, Хрватски институт за историју и Хрватско-меморијално документациони центар протеклог рата.

Владимир Гајгер са Хрватског института за историју писао је за Крофакт да се нетачне тврдње објављене на интернет страницама Спомен подручја Јасеновац о састанку одржаном 4. јуна 1941. године у Загребу на којем је, између осталог, закључено да се „српско питање“ у НДХ ријеши „масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортацијом у концентрационе логоре“.

Гајгер је навео да се на интернет страницама Спомен подручја јасенац не помиње да су нацисти властима НДХ одобрили већ раније предузете мјере за коначно рјешење српског питања.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар