ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ САНУ: Бесмислено је да сједите на престолу српске академске заједнице!

Предсједник Клуба Гачана Светозар Црногорац упутио је отворено писмо Владимиру Костићу, предсједнику САНУ поводом његове изјаве да “Косово није наше и да то треба што прије схватити!

Господине Костићу,

Од неких људи смо могли очекивати да нешто неконтролисано кажу, па и то да Косово и Метохија нису српски, али од председника Српске академије наука и уметности заиста нисмо. То што сте Ви изговорили не приличи ни неком човеку са улице, а камоли ономе који седи на почасној столици великог Јована Цвијића.

Зашто бар нисте ћутали, или се можда мало консултовали са нашом Мостарком, Вашом супругом? Сигурно би Вам она нацртала и објаснила шта у српском роду значе речи косовског завјета и Лазареве клетве.  Откуд толика потреба да баш Ви ширите дефетизам у народу кад га ионако има превише?  Данас је ипак више од пола света на српској страни, а било би и више да смо боље радили.

Поуздано знамо да већина у Академији не дели Ваше мишљење. Зато се намеће питање кога Ви онда уопште  представљате тамо?

Од председника Српске Академије Наука  смо давно очекивали да на темељима међународног и историјског права сачини предлог пројекта враћања Косова и Метохије под уставну контролу српске државе, а не да нам попујете како ,,у yгловима неких улица данас не може ни да се привири”. Можда данас не може, али за сутра се морамо борити.

Било би занимљиво да „академски“ објасните Ваше откриће откуд Албанцима право да располажу српском матицом, у суштини туђом територијом? Зар им је мало једна држава па морају имати две, њима који су у сваком рату били на погрешној страни? Или им је то право поклонила Коминтерна, све са Стаљином и Брозом на челу? Или можда Немачка, која упорно гура некакав правнообавезујући споразум о нормализацији односа између Србије и Косова? На темељу ког права?

Да ли сте, господине Костићу, као председник Српске академије наука икад поставили питање, откуд Немцима морално право да, после двоструког претварања Балкана у згариште и неколико милиона ликвидираних људи, одлучују о статусу српске покрајине Косово и Метохија?

Пре бисмо очекивали да их Ви подсетите на њихову разарајућу и злочиначку улогу у последња два светска рата и неплаћену ратну штету. И у оним деведесетим годинама прошлог века, такође.

Господине председниче, Вашим неодговорним и малициозним изјавама о Косову и Метохији направили сте медвеђу услугу читавом српском роду и непроцењиву материјалну и моралну штету држави Србији.

Тиме је постало бесмислено да више седите на престолу српске академске заједнице.

Ако је Ваше упориште утемељено у ставовима оних који су сатеривали свој народ на Голи оток, било би најбоље да се манете Академије и Косова и Метохије и да се можда код српских сељака распитате чије је Косово и Метохија.

У Београду 12. 1. 2021.


Светозар Црногорац,
председник удружења Гачана у Београду

Преузето са: Слободна Херцеговина

Коментари
  • Avatar

    Ova štetotočina j kao da je instalirana od skrivenih izdajnika Srbije, jer je nemoguće da ovakva spodoba koji je samo jednom posetila Kosovo i ‚‚~~UVERIVŠI SE- KAKO SAM KAŽE NA TV HAPYju, DA TAMO NEMA SRBA~~JER IH NIGDE NA ULICI NIJE VIDEO… DA SAM na mestu savesnih i vredniih članova akademije ja bih zamrzao svoju rad u njoj dok se ne dokaže ko je i šta je predsednik jedne akademije NAUKA – koja se več ranije više puta obrukala u istoriji ..prvi put kada je Teslu primila u svoje redove tek pred smart, a drugi put kada je dozvolila da na nevažećem papiru tzv memoranduma, dozvoli Hrvatima razlog za nova klanjan Srba kao što je slučaj u Oluji…i svemu što je doprinelo rasturanju Jugoslavije.oVAJ ČIVEK OČIGLEDNO ILI NE ZNA ISTORIJU SRBIJE ILI JE DEO NJENOG DALJEG RASTURANJA KOJI UPRAVO POČINJE ODRICANJEM OD KOLEVKE SRPSTVA- KOSOVA ČIJIH JE VIŠE SPOMENIKA KULTURE IZ PROŠLIZH VEKOVA NPOD ZAŠTITOM u7nesko-A-

    петак, 15. јануара 2021.
  • Avatar

    Sta ocekivati od ovakvih?I njegov otac Sveto govedo je trpao Srbe na Goli Otok!

    петак, 15. јануара 2021.

Напишите коментар