Почетак радова на обнови храма Св. пророка Илије у Блињи

Почетак радова на потпуној конструктивној обнови храма Св. пророка Илије у Блињи, тешко оштећеног у земљотресу 2020. године најавио је парох петрињски, отац Саша Умићевић.. Будући да храм има својство појединачно заштићеног културног добра, сви радови се изводе према строгим упутствима Министарства културе РХ.

„Остајемо у доброј вери и нади да ће ова светиња дочекати свог патрона у новом руху и засијати старим сјајем.“ – истакао је отац Саша.

„Православни народ досељен је на ово подручје крајем 17. века, па би се могло претпоставити да је убрзо могла бити саграђена бар дрвена капелица. Храм је на овом месту уцртан и на војној карти Хабзбуршке монархије из 1775/1776. године, а о старости цркве говори и то што је парохије основана 1777. године, док се матице рођених воде од 1770. године. Војна команда инсистирала је на изградњи чврсте зидане цркве, чије су зидање помогли грофови Кеглевићи 1809. године. У Шематизмима из 19. века за годину градње се наводи 1815. година, док се у новијој литератури као година градње наводи 1873. година. Иконостас храма осликао је Анастас Боцарић 1894. године. До Другог светског рата у храму се чувао Октоих (Србуља) штампан у Млецима 27.7.1537. године, као и многе друге богослужбене књиге. У Другом светском рату 1943. године италијански војници су храм претворили у коњушницу и складиште. Мештани су закопали звона у земљу и тако су их сачували. Реновирање цркве почело је 1991. године, али због почетка рата није настављено.“

(Шематизам Православне Епархије горњокарловачке, 2017.)

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар