Položeno cvijeće i odata počast stradalim Srbima Podrinja

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno- otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na bratunačkom groblju i odali počast za oko 3.500 nastradalih Srba u Srednjem Podrinju.

Prethodno je Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio parastos poginulima, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Vijence su položili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i boračko-socijalna pitanja Srbije Zoran Milošević.

Cvijeće su položili i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/ Oružanih snaga BiH,
predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te delegacije opština iz regije Birač, kancelarije OHR-a u Bratuncu i drugi.

Nakon parastosa predviđeno je obraćanje građanima na Trgu Miloša Obilića, čime će biti završeno obilježavanje 27 godina od velikog srpskog stradanja u srednjem Podrinju.

Od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece. Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i identifikovani su i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje.

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Preuzeto sa: SRNA

Nema komentara

Napišite komentar