Поповић: У случају хаварије на Трговској гори било би угрожено становништво

Хрватска крши читав низ стандарда предвиђених ЕСПО конвенцијом, изјавио је замјеник предсједавајућег Правног тима за Трговску гору Витомир Поповић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Поповић је објаснио да ЕСПО конвенција подразумијева обавезе држава које намјеравају да складиште нуклеарни отпад да о томе обавијесте државу на чијем  простору планирају то да ураде.

– Ми то од Хрватске нисмо добили. Тешко је повјеровати да ће Хрватска наставити да користи нуклеарну електрану „Кршко“ јер очигледно настоји да за себе изгради одлагалиште нуклеарог отпада које би служило за одлагање из неких других земаља. Мислимо да су највише заинтересовани Нијемци. У случају хаварије, било би угрожено становништво, а и ријека Уна би била загађена  – рекао је Поповић.

Више од годину и по дана се радило на стратегији заштите правног интереса БиХ у вези са питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из „Кршког“ на Трговској гори у Хрватској.

– Стратегија још није завршена, али у овој форми може да послужи својој сврси, односно да надлежним органима омогући предузимање корака и радњи у спречавању Хрватске у намјери да одлаже нуклеарни отпад на Трговској гори. Кораци институција БиХ морају бити много енергичнији – упозорио је Поповић.

Поповић је истакао да „Хрватска жели да БиХ доведе пред свршен чин“.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар