Посебно национално признање: „Борачка споменица“ за српске хероје

„Борачка споменица“ додељиваће се припадницима оружаних снага Србије који су обављали војне или друге дужности у рату, или оружаним акцијама предузетим за време мира ради одбране суверенитета, независности, територијалне целокупности и уставног уређења Србије

Борачка споменица – посебно национално признање које ће се од ове године додељивати поводом државних празника и догађаја значајних за обележавање ослободилачких ратова Србије, борцима, војним инвалидима, цивилним инвалидима рата и члановима њихових породица, састојаће се од медаље, траке, врпце, уверења о признању и кутије.

Према Уредби Владе, у коју су „Новости“ имале увид, медаља ће бити израђена од легуре метала и бакра и посребрена. Биће елипсастог облика, пречника 40 милиметара у ужем делу, односно 50 у ширем, и дебљине три милиметра.

Аверс, односно лице „Борачке споменице“, садржаће стилизован приказ штита са четири оцила на коме се налази мач окренут навише. Штит са мачем је обавијен ловоровим венцем са обе стране. Реверс „Споменице“ у централном делу садржаће ћирилички натпис: ЗАХВАЛНА ОТАЏБИНА, а испод: 1990-1999.

Трака је израђена ткањем од вискозног предива, у бојама државне заставе Србије. Ширина сваке боје – црвене, плаве и беле – износи по 12 милиметара, а на крајевима су учвршћене металне гредице од исте легуре као и медаља и посребрене. Врпца се састоји од: траке, металне плочице и металног носача са копчом. Димензије врпце су 36 пута 10 милиметара и израђена је такође ткањем од вискозног предива, у бојама траке.

Уверење о признању израђује се на папиру са утиснутим сувим жигом. Садржи име и презиме носиоца признања, одговарајући текст, серијски број уверења и редни број, који се исписују краснописом, ћириличним писмом. У доњем десном углу налази се потпис министра. Уверење о признању је у поклопцу кутије.

Кутија за „Борачку споменицу“ је тамноплава, обложена такође тамноплавим материјалом. У доњем делу је уложак са лежиштем за „Споменицу“ и врпцу. У левом горњем и десном доњем углу поклопца су траке боје српске заставе. На поклопцу кутије је назив „Борачка споменица“ са државним грбом, а кутија се затвара украсном бравицом.

Ове споменице предвиђене су још Законом о борачко-инвалидској заштити, који је донет пред пандемију ковида и она је успорила његово спровођење, потврдио је за „Новости“ министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

„Не постоји особа у Србији која није потомак борца, свако од нас у својој ужој или широј породици има некога ко се борио за државу. Борци из деведесетих нису бирали време у коме ће бити борци, него је време бирало њих. Отаџбина их је позвала, они су се одазвали. Неко је изгубио живот, неко руку или ногу, ментално здравље… Поставља се питање какав је однос нас као друштва према тим људима“, каже Селаковић.

Министар констатује да су законом у доброј мери решена питања ратних и мирнодопских инвалида и породица палих бораца. Али, остала је велика борачка популација, којој су гарантована тек понека права, а међу њима и право на борачку споменицу.

„То говори да смо решени да чувамо слободу и мир Србије, али и људе који на основу својих искустава могу да посведоче о ужасима рата. Важно је државу чувати у миру, да се не би догодило да морате да је браните у рату“, констатује министар.

„Борачка споменица“, према Уредби, додељиваће се припаднику оружаних снага Србије који је вршио војне или друге дужности у рату или оружаним акцијама предузетим за време мира ради одбране суверенитета, независности, територијалне целокупности и уставног уређења Србије. Додељиваће се и припаднику оружаних снага СФРЈ који је вршио исте дужности у периоду од 17. августа 1990. до 27. априла 1992. године, а за припаднике оружаних снага СФРЈ стационираних на територији БиХ до 19. маја 1992.

„Споменицу“ ће добијати и припадник оружаних снага СРЈ, Државне заједнице СЦГ, односно Републике Србије који је вршио поменуте дужности после 27. априла 1992. године, као и припаднику оружаних снага СРЈ који је вршио дужности од 24. марта 1999. до 26. јуна 1999.

Израда у Топчидеру

„Борачку споменицу“ израђиваће Народна банка Србије – Завод за израду новчаница и кованог новца у Топчидеру, а додељиваће је министар надлежан за послове борачко-инвалидске заштите или лице које овласти. Одлуку о додели „Споменице“ доноси министар.

Споменица ће бити уручивана на свечаној церемонији, уз присуство званичника и гостију и интонирање химне. На име палог борца биће уручена постхумно, једном од чланова породице.

rt.rs
Коментари
  • Ako sam dobro procitao debljina iz radne uh spomenica ce biti citava 3 milimetra . Ni manje ni vise

    субота, 15. априла 2023.

Напишите коментар