Посета представника завичајних удружења Славонаца у Србији и државног секретара Ивана Бошњака – предочена иницијатива о именовању улице Јасеновачких жртава

Председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић, начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић и помоћник градоначелника Рајко Капелан примили су данас, у кабинету председника Скупштине града, државног секретара у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Ивана Бошњака и представнике два завичајна удружења Славонаца у Србији, Зорислава Шимића и Миодрага Жарковића.

Делегација града Зрењанина присуствовала је обележавању празника Светих јасеновачких новомученика, установљеног 2010. године. Данашњи састанак представљао је прилику за разматрање даље сарадње између удружења Славонаца и града Зрењанина, а председнику Скупштине града предочена је и иницијатива коју је образложио државни секретар Бошњак.
“До иницијативе је дошло након посете делегације из Зрењанина и средњег Баната Јасеновцу, да и град на Бегеју добије улицу која ће носити име по жртвама Јасеновца. То је и званична политика државе Србије, да се у садашњем времену с пијететом и поштовањем сећамо оних који су страдали. И средњи Банат је током Другог светског рата дао бројне жртве, без обзира на њихово етничко порекло, а током ратова деведесетих година многи наши сународници из Славоније нашли су овде уточиште. Уколико се ова иницијатива усвоји, а реакција руководства града је позитивна, Зрењанин ће, после Београда и Ниша, бити трећи град у Србији и први у Војводини који ће, на овакав начин, чувати успомену на јасеновачке жртве”, рекао је Бошњак.
Председник Удружења “Славонија у Срцу” из Београда Миодраг Жарковић истиче да прецизни подаци нису познати, али да је нека процена да у главном граду живи око 15 хиљада Срба пристиглих са простора Западне Славоније и да их је највише у земунском насељу Бусије. Како објашњава, то удружење основано је 2014. године с циљем неговања завичајне културе и обичаја, али и прикупљања помоћи за припаднике нашег народа који данас живе у Западној Славонији.
“Помажемо нашим светињама, организујемо посете местима страдања српског народа, али и посете селу Кућанци, родном месту Патријарха Павла. Прикупљамо прилоге за изградњу конака у Кућанцима, како би посетиоци који тамо одлазе могли да преноће”, каже Жарковић и додаје да ће иницијатива о именовању улице Јасеновачких жртава граду Зрењанину бити поднета и у званичној форми.
Председник Скупштине града Чедомир Јањић истакао је да је данашња посета представљала прилику и за разговор о могућностима сарадње оба удружења с градом Зрењанином и нашим суграђанима пореклом с простора Славоније, као и да ће иницијативу удружења Славонаца, по њеном приспећу, Скупштина града уврстити у дневни ред неке од наредних седница, по устаљеној процедури.
Преузето са: Зрењанин.рс
Нема коментара

Напишите коментар