Poslije svečanog otvaranja Zavičajnih dana, uslijedio bogat program u srijedu i četvrtak u Subotici

Srijeda i četvrtak posvećeni najmlađima

U srijedu 4.9.2019. u prostorijama Crvenog krsta Subotica u sklopu Zavičajnih dana organizovano je dobrovoljno davanje krvi.

Kako nam je rekla Tatjana Mandić Vukša iz Saveza srpskih udruženja sjevernobačkog okruga Zavičajni dani okupljaju veliki broj ljudi, pa su oni prije tri godine odlučili da to iskoriste i organizuju dobrovoljno davanje krvi.

– Stalno negdje žurimo i ne sjetimo se da odemo da damo krv mimo nekih organizovanih dobrovoljnih davanja – rekla je Tatjana Mandić Vukša i dodala da je za tri sata prikupljeno 14 jedinica krvi.

Srijeda prije podne je bila rezervisana za dobra djela, a poslije podne su se na Trgu, gdje su se i odvijali svi programi Zavičajnih dana, predstavili plesni odnosno folklorni dječji ansambli, nakon čega su uslijedili nastupi dječjih horova Iskončići, dječji crkveni hor Sveti Emanuil, ŽPG KUD-a Aleksandrovo i Muzička škola Subotica.

Nakon nastupa horova publiku su obradovale predivne Apatinske mažoretkinje i na samom kraju večeri publika je uživala u Etno tkanici, odnosno koncertu Etno hora Muzičke škole Petar Konjović iz Sombora.

Četvratk – Festival sporta i Konferencija beba

U četvrtak 5.9. bogati program Zavičajnih dana započeo je promovisanjem sporta, gde je na Gradskom trgu organizovan Festival sporta gdje su se subotički klubovi predstavili najmalađim Subotičanima.

Mališani su imali prilike da se oprobaju u karateu, fudbalu, saznali nešto novo o plivanju i oprobali se u odbojci.

Kako je rekao organizator Milorad Ćopić, predsjednik Šotokan saveza Srbije da se ovom prilikom djeca upoznaju sa sportom, a roditeljima se pomogne ako su u dilemi na koji sport da upišu dijete.

– Zavičajni dani počinju početkom septembra, kao i školska godina i to je bila prava prilika da upoznamo đake i roditelje sa sportovima koji postoje u Subotici, a samim tim je to i prilika da se prezentuju sportovi koji nisu toliko zastupljeni u medijima – rekao je Ćopić.

Festival sporta ima za cilj da afirmiše zdrav način života.

Organizatori su se pobrinuli da program bude prilagođen svim generacijama, pa tako nisu zaboravili ni na bebe i organizovali Konferenciju beba.

Konferencija beba se održava svake godine u sklopu Zavičajnih dana i ovog puta okupila je brojne roditelje sa bebama i malom djecom.

Cilj ove konferencije je promovisanje značaja podizanja nataliteta.

– Naše programske aktivnosti pokušavamo da prilagodimo svim kategorijama stanovništva, svim uzrastima, od beba do najstarijih – rekao je Borivoje Vukajlović, predsjednik Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga.

I ove godine tate su se nadmetale u presvlačenju beba, a najbrži je bio Novica Vasić, koji je svog nasljednika Sretena presvukao za 12,5 sekundi. Bebe su se takmičile u ispijanju mlijeka ili vode, a flašicu je najbrže ispraznila Melanija Krstić, jedna od nedavno rođenih četvorki. Na takmičenju u puzanju najbrža beba bio je Uroš Medić. Mihajlo Zurovac, sa samo tri mjeseca, kao najmlađa beba proglašen je za gradonačelnika, a Luka Peša je prvi potpredsjednik.

U okviru “Zavičajnih dana” dodjeljuje se plaketa najbrojnijoj porodici, a ona je ove godine pripala porodici Krstić koja ima petoro djece – najstarijeg Vasilija i četvorke Melaniju, Dimitrija, Božidara i Zaharija.

Djecu su animirali i zabavljali Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić i Branimir Rosić, kao i Plesni studio Mon Miraž.

Nakon beba, uslijedio je program za malo stariju djecu i omladinu Zvijezede koje rastu – Zlatni glas Subotice. Svoje vokalne sposobnosti pokazale su Bojana Radovanović, Bojana Srdanović, Tamara Plavšić, Marija Mirović, Elena i Jana Crnomarković i Antonina Petković.

Publika je mogla da uživa i u Baletskoj školi Raičević.

Tekst: Dragana Bokun

Foto: Miloš Radović

 

 

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar