Posmrtni ostaci 74 Srba nisu pronađeni ni 28 godina nakon zločina

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” saopštio je danas da još nisu pronađeni posmrtni ostaci 74 Srba iz Gospića i okoline koje su prije 28 godina ubili pripadnici hrvatske vojske i policije.

“Veritas” je naveo da su u Gospiću i okolnim mjestima u jesen 1991. godine hrvatski vojnici i policajci, uglavnom maskirani, odvodili srpske civile iz kuća i stanova, te ih kasnije ubijali, na različite načine i na više mjesta.

“Likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu”, saopšteno je iz “Veritasa”.

U tom periodu ubijeno je najmanje 124 lica srpske nacionalnosti, među
kojima 38 žena, od kojih skoro polovina 17. i 18. oktobra, navodi se u saopštenju iz “Veritasa” i dodaje da je među ubijenim i deset bračnih parova.

Iz “Veritasa” ističu da su do sada pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 50 ubijenih Srba, dok se za ostalima još traga.

Iz ovog centra ukazuju da je o likvidacijama srpskih civila u jesen 1991. godine bio upoznat cijeli politički, vojni i policijski vrh Hrvatske.

Nakon što su pripadnici JNA krajem decembra 1991. godine pronašli 24 polugljenisana leša srpskih civila, o tome su, posredstvom svjetskih medija i
humanitarnih organizacija, upoznati i predstavnici međunarodne zajednice, pod čijim pritiskom je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman naredio istragu.

“Iako su prikupljeni dokazi ukazivali na naredbodavce i izvršioce tih ubistava, slučaj je vrlo brzo stavljen ad akta, a tijela ubijenih su iz primarnih premještani u sekundarne grobnice”, ističu iz “Veritasa”.

Tužilaštvo Haškog tribunala vodilo je intenzivnu istragu o ovom zločinu i slučaj je, prije podizanja optužnice, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

U saopštenju se napominje da je potom Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci u martu 2001. godine podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 lica.

Presudom Županijskog suda u Rijeci, iz marta 2003. godine, osuđeni su tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina zatvora, a lokalni komandanti hrvatske vojske Mirko Norac i Stjepan Grandić na 12, odnosno 10 godina.

Sud je, u nedostatku dokaza oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je protiv Milana Čanića odbio optužbu.

“Međunarodne i domaće institucije i organizacije iz godine u godinu pitaju zašto nisu procesuirani i ostali pripadnici hrvatske vojske i policije za koje je van svake sumnje u tom sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba”, naveo je “Veritas”.

U saopštenju se ističe da je takvih više desetina i da su neki od njih i danas na visokim funkcijama i položajima u hrvatskoj vojsci, policiji i vlasti.

“Porodice likvidiranih gospićkih Srba posebno uznemirava saznanje da su sva trojica osuđenih već odavno na slobodi, dok se, sa druge strane, ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka njihovih najmilijih”, naveo je “Veritas”.

Preuzeto sa: SRNA

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar