Povećanje nataliteta kao prioritetan zadatak Republike Srpske

U Republici Srpskoj je, fudbalskom utakmicom koja je odigrana dana 12.09.2019. godine na Gradskom stadionu Banja Luke, između veterana Fudbalskog kluba Crvena Zvezda i ekipe veterana FK ”Borac”, kao i revijalnom utakmicom između ljekara i novinara Republike Srpske označen početak kampanje za podizanje svijesti o značaju povećanja nataliteta. Utakmice su pred punim stadionom odigrane u organizaciji novoosnovane fondacije ”Djeca nam se rađala” koja je tim događajem promovisala natalitet i porodicu kao najveću vrijednost u društvu. Događaju je prisustvovalo najviše rukovodstvo Republike Srpske. Početak utakmica obilježile su himne Republike Srpske i Republike Srbije koje su izvela djeca Osnovne škole ”Sveti Sava” iz Banja Luke. Pored fudbalskih mečeva, program su upotpunili Marinko i Marko Rokvić, kao i ”Tropiko bend”. Početak utakmica su simbolično ozvaničila djeca koja su pustila balone u vazduh, dok je sam početak meča i prvi udarac izveo legenda Crvene Zvezde Dragan Džajić. Prvu utakmicu odigrali su doktori Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske i sastav novinara Republike Srpske pod nazivom ”Sedma sila”, dok su poslije njih na teren izašli veterani Borca i Crvene Zvezde među kojima je bio i Marinko Rokvić.

Predsjednik fondacije ”Djeca nam se rađala” Vlado Đajić obratio se svima prisutnima:

– Kada pogledam oko sebe i vidim vas u ovolikom broju slobodno mogu da kažem da je osnivanje fondacije već sada opravdano i već sada dalo rezultata. Juče smo od zvaničnika Republike Srpske čuli da Republika Srpska kreće u odlučnu borbu protiv bijele kuge sa jasnom pronatalitetnom politikom. Hvala im što su tu danas sa nama. Smatramo da se u tu borbu moramo uključiti svi jer to u ovom trenutku mora biti prioritet svakog pojedinca i države u cjelini. Živimo u vreme novih vrijednosti, novog načina života i novih pravila koji nameću prednost u sticanju materijalnog bogatstva, a gubitku slobodnog vremena i emocija. U krugu vrijednosti modernog čoveka sve je manje prostora za djecu i porodicu. Zbog toga moramo biti odlučni da to u našoj državi ne dozvolimo već da prioritet damo pravim vrijednostima: porodici, djeci, ljubavi i humanijem odnosu prema ljudima. Davno je Linkoln rekao: ”Čovek nikad nije viši nego kada se savije da bi pomogao detetu.” A mi dodajemo ”Nikada nije jači nego kada se pokloni pred trudnicom”. Kad god je sretnete, osmjehnite joj se i zahvalite joj se za još jednog novog stanovnika Republike Srpske.

– Fondacija ”Djeca nam se rađala” vas poziva i zamoljava da nam slijedeća godina bude godina rađanja i ako ne odlaska, onda bar odgađanja odlaska iz Republike Srpske. Molim vas da svako od vas da svoj doprinos, rekao je Đajić.

Povodom početka ove veoma značajne kampanje za Republiku Srpsku, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je izjavila:

– Podržavam sve aktivnosti koje su u okviru naše priče o većem broju stanovnika Srpske i poboljšanoj demografskoj slici. To je nešto oko čega treba da budemo okupljeni – podržati institucije koje nastoje poboljšati život građana, mladih bračnih parova, a što podrazumeva i rad na pronatalitetnim mjerama.

Željka Cvijanović je takođe izjavila da svi treba da budu okupljeni oko ovakvih aktivnosti i podrže institucije i organizacije iz nevladinog sektora koje žele graditi bolju budućnost.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao i podržao ovaj događaj, istakao je da je ovo prilika da se ljudi okupe oko divne ideje i da se skrene pažnja na značaj povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

– Društvo ima osjećaj i potrebu da skrene pažnju na problem rađanja i da podstakne sve ljude, majke prije svega, da donose lake odluke u tom pogledu, računajući na opštedruštvenu podršku, rekao je Milorad Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je podrška natalitetu u Republici Srpskoj zajednički zadatak svih, da se djeca rađaju i da se time jača Republika i ostanak na ovim prostorima. Istakao je da je Vlada Republike Srpske imala stručnu analizu pitanja nataliteta u Srpskoj i da će u narednom periodu na osnovu toga preduzeti sve potrebne mjere kako bi se povećao broj stanovnika Republike Srpske.

Legenda Crvene Zvezde Dragan Džajić povodom početka kampanje ”Deca nam se rađala”’ u Republici Srpskoj saopštio je da je Fudbalski klub ”Crvena Zvezda” sa zadovoljstvom podržao kampanju.

U današnje vrijeme kada se sa svih strana pokušava urušiti porodica, odluka Republike Srpske da krene u borbu protiv beijle kuge je jedna od najznačajnijih odluka koju je njeno rukovodstvo donijelo. Porodica je oduvijek predstavljala osnovu našeg društva, a povećanje nataliteta je podjednako važno kao i politička, ekonomska, kulturna i svaka druga borba koju Republika Srpska svakodnevno vodi za svoj opstanak.

  Novinar Srpskog kola

                                                                                                                                                                           Dragana Šipovac

Nema komentara

Napišite komentar