Povodom Vidovdana, slave naselja „Banovci-Dunav“, održan je  tradicionalni turnir u balotanju

 

„BANOVCI –ČARUGA“ ZA KORAK ISPRED SVIH


Povodom Vidovdana, slave naselja „Banovci-Dunav“, 18 ekipa je učestvovalo 30. juna na tradicionalnom turniru u balotanju.  Jedna od četiri ekipe iz ovog naselja, koje su učestvovale na turniru, „Banovci-Čaruga“ u neizvjesnom meču, u polufinalu je savladala vrlo dobru ekipu Bačke Topole rezultatom 16-15,  kasnijeg osvajača trećeg mjesta. U finalu ih je dočekala ekipa „Adica“ Novi Sad, koji su ranije savladali „Povratnike“ iz Boleča 16-14. Gotovo da je foto finiš odlučivao o pobjedniku, jer je nekoliko trenutaka prije kraja rezultat na semaforu glasio 18-18. Tada, uz podršku publike, možda i boljeg poznavanja terena i veće koncentracije, domaćini „Banovci-Čaruga“ osvajaju tri poena za redom i ovogodišnji turnir, organizovan četvrti put za redom, u jednom od urbanih naselja Opštine Nova Pazova. 

Velika vrućina, u nedjelju 30. juna, nije omela igrače iz 18 ekipa, da se do posljednjeg atoma snage bore za svaki poen, ali i da se međusobno druže, pojedu, popiju i na kraju zapjevaju.

 

VOJVODINA U MALOM


Turnir je počeo u 10 časova, i 18 ekipa podjeljeno je u šest grupa, tako da pobjednici idu dalje u četvrtfinale, kao i dvije najbolje drugoplasirane ekipe. Alfa i omega ovog turnira Velibor Mirčetić, po dolasku u Banovce, nam je rekao da se ovaj turnir održava već četvrtu godinu, da je njegov povod slava naselja „Banovci-Dunav“ (opština Stara Pazova) i da od ekipa očekuje fer i korektnu borbu, a i da pobjedi najbolji. Takmičari su došli iz svih dijelova Vojvodine i Beograda, gdje je ovaj sport veoma popularan, a moglo se vidjeti i čuti, da balote većinom igraju oni čije je porijeklo iz Dalmacije.

„ Najviše ekipa došlo je iz Vojvodine. „Pančevo 1 i 2“ i „Zanatlije“ su stigle iz grada na Tisi i Dunavu, iz susjednog Banatskog Novog Sela stigla je „Pečenjara Šuša“, sa sjevera Vojvodine su nam došle ekipe Subotice i Bačke Topole, kao i ekipa Stanišića, Novi Sad predstavljaju „Adica“ i „Obrovac“, a nisu nas zaboravile ni komšije iz Batajnice, oni nastupaju pod imenom „Milijaš“. Imamo i četiri domaće ekipe „Zemo“, „Banovci-Jug“, „Zamec“ i „Banovci-Čaruga“. Kada tome pridodamo još četiri ekipe iz Beograda „Povratnici“ Boleč,  „Pavrdžak“ i „Bukovica“ iz Mirijeva i „Stari Vujadin“, to je ukupno 18 ekipa“, taksativno nabraja Mirčetić, dodajući da je svaka ekipa uplatila kotizaciju od 3 000 dinara.

„Od navedenih sredstava svi takmičari imaju doručak i ručak (roštilj, praseće pečenje), plaćeni su i pehari i medalje, a najboljoj ekipi biće vraćena kotizacija. Pravila su precizirana na početku, sve partije se do finala igraju do 16 poena, a finale do 21“, kaže za „Srpsko kolo“, Velibor Mirčetić, pred početak osmine finala.

U međuvremenu su izvučeni parovi četvrtfinala. Kreće takmičenje, sunce još uvijek neumitno prži, počinje sa okolnih klupa i krajiška pjesma, a kartaši se prihvatili „briškule“ i „trešeta“.  Žeđ se gasi sokovima, pivom i špricerom..

 

PONAŠANJE EKIPA I IGRAČA ZA SVAKU POHVALU


Polagano se završavaju četvrtfinalne partije. „Povratnici“ iz Boleča su prvi polufinalisti, odmah nakon njih „Topola“ dobija „Pečenjaru Šuša“ sa 16-15, mada su Banaćani u jednom trenutku vodili 15-6, čime se još jednom potvrdilo pravilo da je i balota, kao i lopta, okrugla.

„Adica“ trijumfuje nad domaćinima „Banovci – Jug“ tijesno 16-15, ali dovoljno za polufinale. Na kraju, čast domaćinima Banovcima spašava „Čaruga“, pobjedom nad ekipom „Zemo“ uvjerljivo 16-4.

„Povratnici“ na „Adicu“, „Čaruga“ na „Topolu“… Jedno je sigurno da će Dalmatinci proći, u svakoj ekipi ih je najviše… Ponavlja se polufinale, Novosađani bolji od Bolečana 16-14, a nakon 13-13 i do kraja neizvjesne borbe, dobrim igranjem i osvjanjem odlučujuća  dva poena, Duško Dukić, uvodi „Čarugu“ u finale… Semafor pokazuje „Banovci –Čaruga“ – „Topola“ Bačka Topola 16-15.

Pada mrak, pale se reflektori, doleću i komarci, sve više publike na nogama… Igračima ne smeta, skoncentrisani su na igru, gledaoci se od komaraca brane na razne načine samo njima znane. Za treće mjesto lakše nego što se očekivalo, ubjedljivo Topola je sa više od deset poena razlike savladala već umorne „Povratnike“ iz Boleča…

Nije lako ni sudijama, teško se saginjati, mjeriti, ali ono što je krasilo čitav ovaj turnir je svakako fer-plej ponašanje svake ekipe i pojedinca, mada su rezultati bili krajnje neizvjesni do posljednjeg poena.

Zatim kreće meč koji donosi radost pobjedniku, tugu poraženom… Niže se poen za poen ili „punat“, za „punat“, kako bi rekli balotaši i sve tako do 18-18. U tom trenutku prelama ekipa „Banovci-Čaruga“… Najbolji za balinom, dobrim „valjanjem“ Vuković „troši“ više protivničkih balota, a Dukić i Pavasović donose pobjedu svojoj ekipi… Da je bilo i obrnuto ne bi bilo nezasluženo… Stisak ruke protivniku i čestitke od srca…

Ostaje da se podjele medalje i pehari, napravi zajednička fotografija… Do nekog novog turnira  u balotama, revanša, ali prije svega druženja. Novosađani već najavljuju novi susret na njihovom terenu, većina učesnika potvrđuje učešće…

Ostaje činjenica da Krajišnici, pogotovo Dalmatinci, nisu zaboravili „ići“ na balote i da su ovaj sport ponijeli sa sobom, kao i mnogo šta drugog, kao podsjećanje na rodni kraj i tradiciju njegovanu vijekovima.

Tekt i fotografije: Željko ĐEKIĆ

REZULTATI I PLASMAN


 

ČETVRTFINALE

„Povratnici“ Boleč – „Milijaš“ Batajnica 16-14
„Banovci –Čaruga“„Zemo“ Banovci 16-4
„Banovci-Jug“„Adica“ Novi Sad 13-16
„Pečenjara Šuša“ Banatsko Novo Selo – „Topola“ Bačka Topola 15-16

 

POLUFINALE

„Povratnici“ Boleč – „Adica“ Novi Sad 14-16
„Banovci –Čaruga“ – „Topola“ Bačka Topola 16-15

 

ZA TREĆE MJESTO

„Povratnici“ Boleč – „Topola“ Bačka Topola 6-16

 

ZA PRVO MJESTO

„Banovci –Čaruga“ -„Adica“ Novi Sad 21-18

POBJEDNICI

„Banovci –Čaruga“

  1. Dukić Duško
  2. Pavasović Milan
  3. Vuković Dušan

 

DRUGOPLASIRANI

 „Adica“ Novi Sad

  1. Ljevaja Neven
  2. Pekić Mićo
  3. Matić Milorad
  4. Simić Milan

 

TREĆE MJESTO

„Topola“ Bačka Topola

  1. Lazinica Špiro
  2. Pavlica Mile
  3. Marić Zoran

NEIZVJESNO DO SAMOG KRAJA


Neposredno po završetku turnira, za „Srpsko kolo“, izjave su dali predstavnici tri prvoplasirane ekipe. Zajednički stav im je bio da je turnir dobro organizovan i da je igra bila veoma fer i korektna, kao i suđenje.

Duško Dukić „Banovci –Čaruga“

„Ovaj turnir odlikuju dvije stvari. Veliki broj ekipa i veliki broj kvalitetnih igrača. Samo su sitnice odlučivale ko će se popeti na pobjedničko postolje, a o tome najbolje svjedoče rezultati. Zadovoljan sam kako je igrala naša ekipa, a posebno sam srećan što je polufinalni meč odlučen jednim hicem, kada sam od njihovih punata, osvojio dva za našu ekipu i time je meč završen. Čestitke, prije svega, mojim saigračima, ali i protivnicima u polufinalu i finalu.  Činjenica je da u ovom sportu samo jedan može biti prvi, a drago mi je da smo danas to bili mi, jer smo time kao domaćini uveličali Vidovdan, slavu našeg naselja Banovci – Dunav“, priča u dahu profesor Duško Dukić, do 1991. godine Zadranin, u ratnim dana Kašićanin, danas stanovnik ovog naselja.

Ljevaja Neven „Adica“ Novi Sad

„Bilo nam je lijepo ovdje u Banovcima i drago mi je što smo učestvovali na ovom turniru na koji dolazimo svake godine. Svako voli da bude prvi, ali nismo nezadovoljni ni drugim mjestom. Mi smo najiskusnija ekipa, po godinama, a trebalo je izdržati preko 10 sati takmičenja. Domaća publika, pad koncetracije na kraju, malo i sreće za protivnika, sve su to odlučujuće nijanse. Čestitam pobjednicima, a očekujemo revanš na turniru kod nas u Novom Sadu“, priča nam Neven Ljevaja rodom iz Radučića kod Knina, kapiten ekipe „Adica“ Novi Sad.

Marić Zoran „Topola“ Bačka Topola

„Prije svega, želim da se zahvalim domaćinu na dobroj organizaciji. Malo je bilo vruće, veliki broj ekipa je učestvovao, tako da je na kraju došlo do umora, što se kod naše ekipe vidjelo u polufinalu, kada smo možda i ispustili pobjedu. Iskreno se nadam da se i slijedeće godine vidimo ovdje, a od vašeg lista očekujemo da isprati i naš turnir“, rekao je, za „Srpsko kolo“, Zoran Marić, najbolji „pucač“ turnira.

Nema komentara

Napišite komentar