Позив на јединство и повратак војске међу институције Српске

Дан билећког ратника обиљежен је данас у том граду одакле је позвано на јединство и слогу српског народа ради очувања Републике Српске и на повратак војске међу институције Српске.

Погинулим српским борцима је у Спомен-храму Светог Василија Острошког и Tврдошког у касарни „Билећки борци“ служен парастос, а након тога су демобилисани борци пронијели заставе ратних јединица у дефилеу улицама Билеће од овог храма до Споменика погинулим српским борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у порти Цркве Светог Саве, гдје су положени вијенци.

Предсједник општинске Борачке организације Веселин Вујовић рекао је да је Билећа одувијек била град ратника и да су у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату сви војно способни мушкарци, односно „све што је могло носити пушку“, били ангажовани у одбрани народа и отаџбине.

Вујовић је подсјетио да су тог 1. октобра 1991. године, када се чула јека топова са требињског ратишта, Билећани сложно похитали да бране земљу.

Он је истакао да се ратне 1992. године 92 одсто војно способних Билећана одазвало „на позив отаџбине“, а 1994. тај проценат се повећао на 95 одсто, што је био процентуално највећи одзив за одбрану отаџбине из једног града у Републици Српској.

„Окуписмо се данас овдје да не дамо заборав том бесмртном строју наше изгинуле браће, српских витезова који положише своје животе на олтар отаџбине и за слободу свог народа“, рекао је Вујовић, обраћајући се окупљенима у порти Храма Светог Саве.

Он је нагласио да су билећки ратници ратовали на многим ратиштима Републике Српске и часно пронијели славу српског оружја, гдје су цртали границу Српске, као што су то чинили и њихови преци у многим бунама и ратовима, почевши од војводе Влатка Вуковића до војводе Рада Радовића из посљедњег рата.

„Прескупо је плаћена цијена слободе да бисмо данас поклекли, саберимо снаге и сложно као некад боримо се за нашу Републику Српску, боримо се да се српска војска врати у институције Републике Српске“, поручио је Вујовић.

Он је рекао да је треба побољшати статус демобилисаних бораца у друштву и да у Билећи још има незапослених бораца и дјеце погинулих бораца.

Никола Бајовић, дијете погинулог борца, истакао је да више воли што су он и брат са пет и осам година остали без оца који је живот дао за стварање Републике Српске и одбрану српског народа, него да је данас жив, а да је дезертер и издајица, иако им је било изузетно тешко у животу.

„Република Српска је света творевина у чије темеље је уграђено хиљаде живота и о њеном опстанку нема расправе, а да би неко укинуо Републику Српску прво мора да побије све нас, а то никада неће успјети“, поручио је Бајовић.

Предсједник Предсједништва градске Борачке организације Требиње Перо Вукаловић истакао је да је поносан што је данас у Билећи да укаже част билећким ратницима и захвалио им што су на требињском ратишту храбро ратовали и бранили отаџбину.

Он је указао да је доста незапослених бораца широм Херцеговине и да то мора да се промијени.

Манифестација је у знак почасти свим билећким ратницима одржана у органзацији Борачке организације општине Билеће, а учесници скупа су посјетили и Спомен-собу погинулим борцима у том граду.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар