Praznik Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja u manastiru Metku

U sredu, dana 11. septembra 2019. godine, na praznik Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastirskom hramu u Metku.

Preosvećenom Gospodinu Episkopu sasluživali su: protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protonamesnik Predrag Pantelić, prezviter Dragan Mihajlović i đakon Budimir Kokotović.

Nakon blagosiljanja slavskog kolača i koljiva u slavu i čast svetom Jovanu Preteči i Krstitelju Gospodnjem, izvršen je i parastos nevino postradalima u operaciji ”Medački džep” (septembar 1993. god.).

U svojoj arhipastirskoj besedi Preosvešteni Vladika Gerasim čestitao je vernom narodu današnji praznik i manastirsku slavu, istakavši da je sveti Jovan Krstitelj učitelj pokajanja, smirenja i podvižništva.

Po završetku Svete Liturgije, Episkop g. Gerasim osvetio je novopodignute nadgrobne spomenike jeromonah Gerogiju Ljeskovcu (1919-1977) i Petru Ljeskovcu (1932-2019) u mnastirskoj porti.

Trudom domaćina, u manastirskom konaku i porti pripremljena je Trpeza Ljubavi za verni narod koji se tradicionalno na ovaj dan okuplja radi proslave ovog velikog praznika u drevnoj svetinji manastira Metka.

Preuzeto sa: Banija onlajn

Nema komentara

Napišite komentar