Predstavljen roman “Bila jednom jednom jedna Krajina” Steve Metikoša

Dana  25.10. 2019.  godine u organizaciju “Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije” Beograd, u prostoru biblioteke “Sveti Sava” u Zemunu predstavljen je roman “Bila jednom jednom jedna Krajina” autora Steve Metikoša.

Pred brojnom publikom uvod u promociju počeo je Dvoržakovom ”Slovenskom igrom” koju su izvodili profesorka i učenik muzičke škole” Kosta Manojlović”, kao i nastupom muške pjevačke grupe Banija Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije.
Miloš Bajić je istakao da sva kulturna zbivanja Krajišnika nalaze pomoć i razumjevanje osoblja i uprave biblioteke ”Sveti Sava “ Zemun, kao i muzičke škole “Kosta Manojlović” Zemun, čime se naše Zavičajno udruženje odomaćilo u ime čega im se zahvaljujemo.

Nikola Korica je započeo emotivni govor o romanu Steve Metikoša kao spojem prošlosti i sadašnjosti kroz obične ljudske likove koji su se zatekli u ulozi stranaca i uljeza na vlastitom ognjištu. Da je u selu vladao nepodnošljiv muk, da se lebdjelo između neba i zemlje .Govorio je o autoru koji je majstorski dočarao psihološku i unutrašnju borbu glavnih junaka, o njihovim poniženjima nove “demokracije” koju su stoički podnosili.

Veljko Stambolija je istakao koliko Stevo Metikoš poznaje duše Krajišnika, njihov jezik, pogled na život, privrženost ognjištu i kućnom pragu.Kako i ne bi kada je i on osjetio tu golgotu i beskućništvo. Glavni likovi su sa zaprepašćenjem i nekom vrstom  gađenja posmatrali pljačke ”civilizovanih“ pljačkaških hordi, paljenje i rušenje mukom stečenih građevinskih objekata. Roman je građen realistički s pronicljivim kritičkim pristupom prema društvenim zbivanjima koja su učinila neoprostive nepravde prema srpskom narodu. Istakao je da su unutrašnji monolozi glavnih junaka najbolji dijelovi romana, poput Miloševog boravka u hrvatskom kazamatu. Kraj glavnog junaka Kekana s biblijom u ruci simbolizuje i posljednji otpor jednog naroda koji je kriv bez krivnje stradao.

Stevo Metikoš uz zahvalnost publici na posjeti, istakao je kolike su bile strepnje onih koji su ostali poslije “Oluje”. Kako njihov čist obraz,nevinost i poštenje nisu bili nikakva garancija od nadolazećeg terora nove ‘‘demokracije’’. Kako je zavladalo beznađe i potrage za protjeranim narodom, koje se svelo na to da se nađe bar neko utješno smirenje.

Na kraju promovisanja romana “Bila jednom jedna Krajina”, ispred Književne zajednice Krajine Milan Pađen je uručio Stevi Metikošu književnu nagradu ‘’Braća Micić’’ za doprinos razvoju književnog jezika Srba Krajine. Na kraju Stevo Metikoš se ugodnim riječima zahvalio Književnoj zajednici Krajine.

Iz romana.” Bila jednom jedna Krajina “

“Ni ja, ni moja buduća žena nismo tada razmišljali ni o vjeri i naciji, ni o obrazovanju, ni o familiji, ni o imovini…
Mene je opila njena čudna i posebna ljepota…, a nju? Ja ne znam kakva je struja nju ošamutila i da li je Amorova strijela upućena pravo u njeno srce od moje mladosti i snage, ili od moje ljepote, ali znam da sam osjetio topao vjetar koji je krenuo od njenih grudi i lica i činilo mi se da me diže u nebesa. Na novoj crvenoj JAWI opijeni iskrenom, gotovo nestvarnom ljubavlju, poletjeli smo kao u snu zajednički u novi život. Niko nas nije mogao spriječiti i ni za šta nismo marili. Nit su njeni roditelji znali kud je nestala, nit su moji znali da je dovodim kući i da se ženim. Moja majka se silno obradovala snajki, otac je bio iznenađen i zbunjen, a babi je bilo svejedno. Prvih nekoliko dana smo sretni uživali u pravoj, iskrenoj, bezgraničnoj, čistoj i gotovo nestvarnoj ljubavi, a onda je pala kiša i Senada je osjetila neku nelagodu i tugu za roditeljima i slutila je njihovu veliku zabrinutost. Čak je počela i plakati, ali su je brzo utješile majka i baba, a došle su i neke komšinice, njene vršnjakinje i pomogle joj da se malo oraspoloži.
Znam da joj nije bilo lako. Sad je tek vidjela da po avliji lunjaju svinje, koje je ona dotada vidjela samo na televiziji i da se poslije kiše podiglo blato koje se lijepi za obuću kao kolomaz.”

Cijena knjige je 600 dinara + PTT troškovi, a može se naručiti kod autora na  “Bila jednom jedna Krajina” Facebook stranica ili lični profil Stevo Metikoš .
Tekst preuzet sa: banija.rs
Nema komentara

Napišite komentar