Predstavljena izložba Anite Kunić u Kući Đure Jakšića

Anita Kunić iz Zagreba, kordunaškog porijekla, svoje impresije o Nikoli Tesli prenijela je na slikarsko platno. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom Tesla svečovjek – poruka vjekovima predstavila je i u Beogradu, 11.8.2019. u Kući Đure Jakšića, izložba je bila postavljena do 18.8.2019.

Anita Kunić je predstavila svoja ulja na platnu, ulja na dasci i crteže na kojima je Nikola Tesla.

Izložba je prethodno bila postavljena i u Novom Sadu.

Dok je slikala Nikolu Teslu Kunićeva se vodila isključivo emocijama, a ne podacima, što se ispostavilo, kako sama kaže kao ispravna vodilja.

–  Da je Tesla cijeli svoj život bio odan vjeri Otaca, pravoslavlju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da je slavio slavu i molio se na golim koljenima, saznala sam iz Matićevih (Milovan Matić) članaka i knjiga, a koji se temelje na istinitim izvorima. Cijela njegova porodica oduševljava, naročito njegov otac, prota Milutin, koji je govorio tolike jezike, a za njega se jedva zna, te su njegova djela ostala samo u tragovima.

Pogledala je i film o Tesli, kojeg glumi Petar Božović i tim putem je kako kaže, takođe dosta saznala.

Autorka izložbe darove Nikole Tesle upoređuje sa darovima starozavjetnih proroka.

– Njegova je duša istinski hrišćanska i čista. Predano je radio 18 sati, svakodnevno. Rado slikam čiste “duše” kao što je Tesla.

Kako je vjera bila bitna u Teslinom životu, tako je i za Anitu Kunić umjetnost odraz duhovnosti.

– “Veliča duša moja Gospoda” i “Sve što diše neka slavi Gospoda” – rekla nam je Anita Kunić.

Na svojoj jednoj slici kako kaže spojila je dvije različite svjetlosti koje potiču iz istog izvora.

– U pitanju je slika susreta Nikole Tesle i Svetog Nikolaja Žičkog koji se dogodio u SAD-u. Povukla me je želja da dam značaj susretu ove dvojice apostola svjetlosti u svijetu. Dvojica veličanstvenih Nikolaja božanskih darova i sličnih sudbina.

Autorka izložbe se zahvalila ljudima koji su joj pomogli, Kući Đure Jakšića u Beogradu, njenoj kako kaže vrijednoj kumi Bosiljki Vezmar i Vojislavu Jovanoviću. “Slava Bogu za sve” – rekla je na samom kraju Kunićeva.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

 

Nema komentara

Napišite komentar