Predstavljena knjiga Mile Bosnića Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu

Mile Bosnić sa velikim uzbuđenjem i radošću svojim prijateljima i zemljacima je predstavio knjigu Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu u Sali GO Novi Beograd, 7.6.2019. godine.

Novinar Danko Perić je rekao da knjiga plijeni, da je izuzetno ozbiljan rad i da ju je autor prijavio na nekoj od katedri Filološkog fakulteta ova knjiga bi bila dobro odbranjena doktorska disertacija.

Milojko Budimir se osvrnuo na važnost čuvanja tradicije i duhovnosti.

– Trudimo se da pišući sačuvamo i sjetimo se zavičaja. U ovih 20 godina rada u okviru našeg Udruženja ono što ostaje, to je pisana riječ.

Budimir je naglasio da ne bi trebalo da bude kordunaške kuće koja neće imati ovu knjigu.

– Svako od vas koji uzme ovu knjigu, vidjeće sve. Vidjeće i šta je Kordun, odakle je dobio ime, ko su Kordunaši i ko su Krajišnici. Vidjeće našu burnu i tragičnu istoriju i sve ono što nam se dešavalo u 19. i u 20. vijeku. Vidjeće jednu bogatu tradiciju i duhovnost, ono što nas je održalo i sačuvalo i to baš ove godine kada obilježavamo 8 vjekova od proglašenja autokefalnosti SPC – rekao je Budimir.

– Mile je uložio veliki trud da sačuva sve ono što bi trebalo da bude sačuvano. I neka ova knjiga bude podstrijek za generacije koje dolaze da nastave da njeguju kulturu sjećanja – zaključio je Budimir.

Mile Bosnić sa velikim uzbuđenjem se obratio prisutnima, u ovoj knjizi je objedinjeno ono što je slušao i bilježio dvije decenije. Prije svega od članova svoje porodice, ali i od drugih sunarodnika.

– Spletom okolnosti jer mi je otac bio policajac, odrastao sam u Sopjanskoj gredi, u Slavoniji. U tom mjestu su živjeli Srbi, solunski dobrovoljci porijeklom iz Like i Hercegovine. Bilo je Krajišnika iz svih dijelova Krajine i tu se javila ljubav prema zavičaju – naveo je Bosnić.

– Nakon fakulteta sam se vratio na Kordun sa zamisli da zapišem običaje i magistriram na temu Ustaški genocid nad Srbima sa Korduna 1941–1945. Sve to je stalo zbog rata – rekao je Bosnić i dodao da je bio najsrećniji čovjek na svijetu kada se vratio na Kordun, i da se vratio na naljepše mjesto na svijetu – Bosnića brdo.

Sa stricem je počeo da sakuplja priče sa Korduna.

– Hodao sam po selima i pisao. Upoznao sam dosta naših starih divnih i pametnih ljudi. Tu sam upoznao Ćanicu i Pepu Zinajića.

Autor je rekao da je u tim svojim istraživanjima shvatio kordunaški mentalitet, kada se ispred pojedinačnog stavlja opšte.

– Ti naši partizani su bili nevjerovatni ljudi, prolazili su pored leševa svojih žena djece, braće, roditelja i onda su dolazili u cijelo hrvatsko selo i nijedanog slučaja osvete nije bilo – rekao je Bosnić.

– Krenuo sam od slave, to je nešto što je najbitnije što nas sakuplja. Nastojao sam da u te crkvene običaje ubacim ono što je naš narod nosio sa sobom, paganske običaje. Pisao sam o igrama kod blaga, igrama na prelu, pjesmama, svadbama i sahranama, pa tako sve do kordunaške kuće i nošnje, jela i alata.

Autor je poručio prisutnima da očekuje kada pročitaju knjigu da je dopune i poprave kako bi je zajedno nastavili.

Mile Bosnić je tokom promocije ispričao mnogo anegdota i podsjetio svoje prijatelje na neka prošla vremena, na ugledne ljude Korduna. Bilo je i smijeha, aplauza i pjesme u izvođenju PG Petrova gora – Kordun.

Tekst i foto: Dragana Bokun

Komentari
 • Avatar

  Poštovani,

  Gde se može kupiti knjiga Mile Bosnića “Običaji, vjerovanja i svakodnevni život Srba na Kordunu”?

  Unapred hvala,

  Nevenka Lovrić

  nedelja, 22. septembra 2019.

Napišite komentar