Predstavljena nova kolekcija slika Zorana Čarlija Čalije – Vreme stalo u sjaju

U Galeriji Book & Art 15.8.2019. u Beogradu otvorena je izložba slika akademskog slikara Zorana Čalije, koji je do sada imao 23 samostalne izložbe. Izložbu j otvorio reditelj Aleksandar Volić.

Inspirisane srpskom duhovnošću, naslikane vizantijskom zlatnom i plavom bojom, slike Zorana Čalije ovozemaljsko oplemenjuju nebeskim.

Ova izložba je sažetak ili izbor iz nekoliko različitih ciklusa njegovih slika kako bi sam autor mogao da sagleda, svoj put, ili kako sam kaže svoje traganje i poniranje u prošlost među pretke, prateći sopstveni gen.

– Kako sam više istraživao svoju prošlost, tako se ta svjetlost pojavljivala kao što se pojavljuje u našim ikonama. Ne možemo da pobjegemo od genetskog koda ili naših predaka. Izložba jeste u stvari osvrt i podsjećanje na to ko smo, šta smo i gdje smo.

To da Srbi danas teško odgovaraju na pitnje ko su, šta su, i gdje pripadaju, Čalija smatra da je rađeno planski.

– Berlinskim kongresom je zabranjena istorija Srba, prvo bombardovanje, bombardovana biblioteka, pa opet biblioteka. Imali smo Ugričića koji nam je popalio sve knjige. Kada se ubija sjećanje jednog naroda, ubili smo taj narod – naglasio je Čalija.

Prvi zadatak i umjetnika i intelektualca, smatra Čalija bi trebalo da bude da stane u odbranu sjećanja na naše postojanje i sve kroz šta smo prošli.

Pored slikanja Zoran Čalija se već dugo godina bavi i pedagoškim radom i kao slikar i kao dramski pedagog. Uporedo je radio sa djecom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine Kosova i Metohija, a i sa Domom  za nezbrinutu djecu u Braće Jerković.

– U slobodno vrijeme sam i Deda Mraz, volim djecu prije svega, naročito našu.

Umjetnici kao Zoran Čalija su čuvari tradicije, kustosi duhova rekao je Čalijin kum, novinar i književnik Zoran Nikolić.

– Ovo je izložba koja spaja svjetove, koja u posmatraču tvori utisak koji je autor namijenio, da dodirne vrijeme onih koji su stvarali prije nas. Da se osjetimo kao njihovi savremenici, duhovno i vremenski izmješani – rekao je Nikolić i dodao da se Čarlijev prozor ka Bogu nalazi na slikarskom kistu.

Likovni kritičar Nikola Kusovac je nazvao Zorana Čaliju modrenim tradicionalistom.

– Zoran Čalija nesumnjivo pripada grupi sve ređih, ali zato i sve više hvale vrijednih srpskih savremenih likovnih stavralaca, onih koji djelom i djelovanjem nastoje da korijenima ostanu na svom tlu, oslonjeni na sopstvene vrijednosti, koji se ne osvrću na importovani estetički diktat sada ozvaničenih boraca “druge umjetnosti”, prispelih na talasu pojava što ih je iznjedrila nova umjetnička praksa – ističe likovni kritičar Nikola Kusovac, u katalogu postavke.

– Mi moramo na ramenima svojih predaka da gradimo svoju kuću, u našim genima je da se opredjeljujemo za carstvo nebesko – rekao je Kusovac.

U muzičkom dijelu učestvovale su violinistkinje Jelena Adamović i Ljubica Damčević.

Zoran Čalija rođen je 14. juna 1963. godine u Skoplju. Fakultet likovnih umjetnosti završio je 1988. godine u Beogradu gdje i danas živi i stvara. Od 1989. godine, član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Scenografijom se bavi od 1983. godine. Osnivač dječjeg pozorišta u domu za nezbrinutu djecu “Jovan Jovanović Zmaj” od 1989–2003. godine rediteljvišepozorišnih predstava i osnivać pozorišnog teatra “119”. Pokretač niza humanitarnih akcija po domovima za nezbrinutu djecu, sa djecom izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, djecom ometenom u razvoju, sa djecom u enklavama na Kosovu i Metohiji. Osnivač humanitarne aukcije “Zvona Metohije”. Aktivno izlaže od 1993. godine do danas u Srbiji i inostranstvu.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

Nema komentara

Napišite komentar