Predstavljena studija Srebrenica – stvarnost i manipulacije

Na Međunarodnom sajmu knjiga 23.10.2019. promovisana studija Srebrenica – stvarnost i manipulacije.

Studiju su priredili Organizacija starješina Vojske RS, na čelu sa prof. dr Milovanom Milanovićem, Nezavisni univerzitet Banjaluka, Institut za istraživanje stradanja Srba u 20. vijeku iz Beograda. Te tri ustanove su u aprilu mjesecu održale Međunarodnu konferenciju Srebrenica – stvarnost i manipulacije koja je trajala dva dana i na kojoj je učestvovalo preko 52 autora i koautora sa 50 radova od kojih su značajan broj, preko 18 učesnika bili ljudi izvan prostora BiH i Republike Srpske.

Cilj je bio da se pokuša na naučno zasnovan način sagledati događanja u i oko Srebrenice. Zaključak koji je donesen glasi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da se dogodio zločin.

Prof. dr Milovan Milutinović je naveo da je prošle godine uputio prijedlog sa 42 teme svom ratnom komandantu generalu Mladiću u Haški tribunal, poslije nekih mjesec dana javio mu se telefonom.

– On mi je rekao da sam ja to previše ambiciozno zamislio. Nije bio siguran da li ću ja to moći izgurati. Na to sam mu odgovorio da mi se do sada ništa nije otelo. Skoro smo dobili od njega poruku da je detaljno pročitao studiju o Srebrenici, i da odaje priznanje svim autorima – naveo je Milutinović.

Milutinović je napomenuo da će studiju poslati svim značajnim obrazovnim institucijama i značajnim institutima na ovim prostorima.

– Ovo je iskren progovor o stvarnim događajima, u Srebrenici nije bilo genocida!

Rektor Nezavisnog univrziteta u Banjaluci prof. dr Zoran Kalinić navodi kao motiv njihovog uključivanja u ovaj projekat ideju da otvore jedan naučni prostor za dublja promišljanja i istraživanja o fenomenu Srebrenice.

– Još niko na ovim prostorima nije odgovorio na pitanje: „Zašto se desila Srebrenica?“ Ni ova konferencija nije odgovorila na to pitanje. I na tragu te dileme sugerišemo pukovniku Milutinoviću da nastavi istraživanje mogućih tema za nastavak rasprava na tu temu.

Kalinić je napomenuo da su Srbi dobili 1600 godina zatvora za raspad SFRJ.

– Niko o tome nije govorio. Beograd je trebao da drži ovu konferenciju, a ne Banjaluka. Kada dođemo do toga šta se tamo zaista desilo, a mnogo dilema ima. Volio bih da progovore oni koji ćute o tome, a ima ih mnogo u Beogradu, pa i ovdje u sali. Mnogo stranih vlada je imalo interesa da se Srebrenica desi i vi to svi dobro znate, mnogo službi je kreiralo scenarije – naveo je Kalinić.

Milivoje Ivanišević direktor Instituta za istraživanje stradanja Srba u 20. vijeku naveo je da slučaj Srebrenice prati od prvog dana. Prvi zločini kada su se dogodili bio je tamo, ušao je u Srebrenicu prije generala Mladića, a posljednju srpsku žrtvu je vidio u Srebrenici.

– Nisam završio posao vezan za istraživanje Srebrenice, završiću kada rasturimo onaj memorijalni centar i kada ga udaljimo. Ja sam ovdje predložio zaključke, nije mi jasno što nisu prihvaćeni, a imamo pravo, da ne mogu sa civilima da budu pokopani zločinci – naveo je Ivanišević.

Kada se priča o genocidu u Srebrenici, trebalo bi krenuti od toga šta je genocid, navodi advokat Branko Lukić. Taj zločin je propisan u Konvenciji o genocidu.

– Tribunal u Hagu se nije držao definicije genocida. Izvitoperio je i čak se sa tim hvali da su je popravili. Ako bismo išli logikom koju je Tribunal primenjivao došli bismo do toga da je moguće počiniti genocid u jednom domaćinstvu – rekao je Lukić.

– Imali smo priliku da dobijemo 54 izjave muslimanskih boraca, pripadnika 28. Divizije iz Srebrenice koji su se probijali kroz 100 kilometara teritorije koja je bila pod srpskom kontrolom. Prema tim izjavama, u borbama je poginulo 6.000 ljudi. Te izjave su oni davali bošnjačkim organima bezbjednosti. I to je zločin, nije smio da se ubije niko ko je zarobljen, ali nije genocid – rekao je Lukić.

Istraživajući Srebrenicu mnogo je više saznao, nego dok je bio u Srebrenici, naveo je general Petar Škrbić.

– Kada govorimo kada se Srebrenica desila, mislimo na 9. do 20. jul, a od 14. do 18. jula Ratko Mladić nije ni bio u Republici Srpskoj, to sam saznao u Hagu.

Da postoje paralelne Srebrenice tvrdi Petar Škrbić. Jedna stvarna i druga koja je stvorena u medijima.

– Ta koja je stvorena u medijima, nažalost, trajaće dugo. Zato je veliki značaj ovog djela, da se ta medijska slika o Srebrenici razbije.

Kako navodi Škrbić Naser Orić je imao veliki uticaj u Srebrenici, trgovao je i sa humanitarnom pomoći.

– Upozoravao je general Mladić da ne zloupotrebljavaju humanitarnu pomoć, jer će glavni štab biti prinuđen da zabrani konvojima da odlaze u Srebrenicu jer su na taj način dostavljali oružje – rekao je Škrbić.

Promociji je prisustvovao ministar rada i boračkih pitanja Republike Srpske Duško Milunović, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić.

Nakon predstavljanja knjige, posjetioci su se uključivali u raspravu.

Knjiga je prevedena na engleski jezik, a planira se prevod i na druge svjetske jezike.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

 

 

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar