Predstavljena studija Uzroci tragedije srpskog naroda Krajine Dušana Banjca

U Domu vojske u Beogradu 8.10. predstavljena je studija Uzroci tragedije srpskog naroda Krajine prof. dr Dušana Banjca.

Jedan od recenzenata istoričar mr Mile Dakić je rekao da je Banjac čovjek iznikao iz naroda Krajine, koji se vjekovima borio za slobodu i opstanak. Banjca cijelog života zanima i opsjeda istina, kao tipičnog predstavnika generacije koja je u svom životu doživjela dva užasna rata. Jedan u kojem je stvarana druga Jugoslavija i jedan u kojem je ta Jugoslavija razbijena.

Banjac je u ovoj studiji svjedok, naučnik i učesnik.

Na promociji su govorili urednik mr Miloš Milašinović, recenzenti prof. dr Sanda Rašković Ivić, prof. dr Radovan Radinović i autor pukovnik prof. dr Dušan Banjac.

Moderator je bio general potpukovnik Petar Škrbić.

Mr Miloš Milašinović je predstavio sadržaj knjige, ali je posebno naglasio jednu bitnu karakteristiku  da autor u ovoj studiji ne poziva na osvetu i revanš prema onima koji su doprinijeli tragediji srpskog naroda.

– Naprotiv, to je glas razuma koji ističe uzroke tragedije. Poziva na suživot tri naroda koji se razlikuju najviše po vjerskoj pripadnosti, sa ciljem da se tragedija nikada ne ponovi.  Trudio se da bude objektivan koliko je to moguće s obzrom na vremensku i emotivnu distancu, ali upravo ta želja za objektivnošću, jer ga bole sve nevine žrtve, bez obzira na naciju i vjeru, ga spriječava da se dodvorava bilo kojoj strani – naveo je Milašinović i dodaje da  studija neće nikoga ostaviti ravnodušnim bez obzira kojoj naciji i religiji pripada.

Prema riječima psihijatra prof. dr Sande Rašković Ivić autor je kroz studiju želio da prikaže i ljudski aspekt zadirući u psihološku etiologiju, a ne samo u istorijske i političke razloge, pa i dnevno političke razloge toga doba. Želio je pokaže koji su to razlozi ljudskog zla koje se na tim prostorima ponavljalo.

– Pisati o psihologiji naroda je vrlo klizak teren i može da vas odvede ka nekim ideologijama koje su i same fašizam ili koketiraju sa fašizmom. Međutim, tu zamku u koju su mnogi pali, profesor Banjac je izbjegao iz raloga što događaje o kojima je govorio nije tumačio dogmatski. To je još jedna velika prednost ove knjige – navela je Rašković Ivić i dodala da je profesor Banjac  izvanredno izučio i odlično pisao o psihologiji mase, koristeći izučavanja i materijale Le Bona, takođe se referiše i na Alfreda Adlera koji je pisao mnogo i o individualnoj psihologiji.

– Naročito mi je drago što u knjizi ima mnogo citata prof. dr Jovana Raškovića koji je moj otac i moj učitelj koji je govorio o metapsihološkoj karakterologiji – navela je prof. dr Rašković Ivić ističući da  je posebno važno što autor svoja tumačenja i objašnjenja daje bez mržnje, iako je knjiga puna potresnih materijala.

Takođe, recenzent prof. dr Radovan Radinović analizirao je političko-vojnu oblast knjige i naveo kako se iznenadio koliko je tekst pitak, pisan bez mržnje, bez strasti na jedan osmišljen, racionalan i topao način.

– U metodološkom smislu postavio je temu koju nije lako obraditi, a postavio je najviši cilj, zadatak zašto se desila tragedija našem narodu. Svoje odgovore Banjac je svrstao u 29 poglavlja ove studije. Tu se ređaju geografsko- demografski, politički, istorijski, socijalni, psihosocijalni, antropološki, religijski, međunarodni, međudržavni, mađunacionalni vojni aspekti i činjenice – rekao je Radinović i dodao da koliko god da su ljudi obrazovani u ovoj knjizi će naći poticaja za nova pregnuća i za nova istraživanja.

Da su postojali i duboko lični motivi za stvaranje ove studije potvrdio je i sam autor.

– Kada je počeo Drugi svjetski rat imao sam 4 godine. Tokom rata saznao sam i gledao zločine nad mojim najbližim. Ubili su mi strica, ja sam to gledao sakriven u žbunju. Dva ujaka su rastrgali njemački psi radi treniranja za dalje akcije. Akteri zločina bile su ustaše iz istog mjesta. Došao je ovaj građanski rat, opet međusobni zločini, sada sam bio direktni učesnik na srpskoj strani. Bio sam jedan od tih koji je vodio računa o narodu bez obzira na vjeroispovijest. Čitavo trajanje građanskog rata bio sam sa vojskom i narodom. Kod predstavnika međunarodne zajednice doživio sam pokvarenost, licemjerje i podvale – naveo je Banjac.

Uvijek su ga mučili zločini kod istog naroda, rekao je Banjac, naroda koji je samo podijeljen u tri vjere.

– Studija je rezultat timskog rada u kojoj su se našli navodi pojedinaca, i radovi iz naučnih institucija. U studiji nema nijednog mog stava koji nije pokriven valjanim indikatorima. Indikatori su uzimani iz radova naučnih institucija – rekao je Banjac i na samom kraju svog izlaganja se zahvalio  mr Milošu Milašinoviću, recenzentima prof. dr Sandi Rašković Ivić, prof. dr Radovan Radinoviću i mr Mili Dakiću, lektoru prof. Lazaru Macuri i izdavaču Izdavačkoj kući Miroslav.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

Nema komentara

Napišite komentar