Preobraženje Gospodnje, slava manastira Komogovine

U ponedeljak, dana 19. avgusta 2019. godine, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u drevnoj zadužbini mitropolita Atanasija Ljubojevića – manastiru Komogovina.

Preosvećenom Episkopu sasluživali su: arhimandrit Naum, protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter-stavrofor Slaviša Simaković, đakona Budimir Kokotović i đakon Ilija Jović.

Po završetku Liturgije osveštani su slavsko žito i kolač, a po običaju osvećeno je grožđe.

Episkop g. Gerasim je u svojoj besedi čestitao svim prisutnima današnji praznik i poučio ih o značaju današnjeg dana, u koji je Gospod Isus Hristos, nakon tri godine svoje propovedi na zemlji, poveo apostole Petra, Jakova i Jovana na goru Tavor, gde se za vreme molitve Njegovo lice izmeni i zasija kao sunce, a haljine Njegove postadoše sjajne i bele kao sneg, nakon čega se spusti jedan sjajan oblak i zakloni ih, “i gle, glas iz oblaka govoraše: ovo je moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji; njega slušajte.” (Mt. 17;5). Tako se Gospod Isus Hristos preobrazi pred njima i pokaza deo Svoje božanske slave.

Trudom domaćina, u manastirskom konaku i porti pripremljena je Trpeza Ljubavi za verni narod koji se tradicionalno na ovaj dan okuplja radi proslave ovog velikog praznika u drevnoj svetinji manastira Komogovine.

Preuzeto sa: Banija onlajn

Nema komentara

Napišite komentar