Presuda generalu Mladiću biće ukinuta ukoliko vijeće prihvati činjenice

Odbrana je uvjerena da će prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću biti ukinuta ukoliko sudsko vijeće prihvati činjenice, ali strahuje od dvostrukih aršina, rekao je advokat Branko Lukić.

On je naveo da presuda može da se obori dobrom žalbom, koja je i pripremljena, ali i razumnim sudskim vijećem.

– Ako bude tako, mi smo onda uvjereni da će presuda biti ukinuta. Naravno da strahujemo od dvostrukih aršina, jer jedni parametri važe za jedne u BiH, a drugi za Srbe u BiH – rekao je Lukić za TV Pink.

On je napomenuo da je u slučaju generala Mladića sudsko vijeće, pošto je vidjelo da ima previše dokaza protiv onog što žele, zanemarilo dokaze koji idu u njegovu korist.

Lukić kaže da je tokom suđenja pokušao da se izokrene uloga Mladića, da prikažu kako on nije morao ni da naredi nešto, nego da su drugi ljudi činili zločine snagom njegovog autoriteta.

– To ne može u pravnom sistemu nijedne države da prođe, ali u Hagu može. Tribunal je veliki korak nazad u razvoju pravosuđa u svijetu, nijedan drugi sud ne prihvata praksu ovog haškog – rekao je Lukić.

Generalov sin Darko Mladić kaže da u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, nekadašnjem Haškom tribinalu, sada vlada zatišje, jer novo sudsko vijeće čita žalbu odbrane na presudu njegovo ocu, koji, kako kaže, treba da bude oslobođen i pušten kući.

On je podsjetio da su razni međunarodni učesnici misija u BiH, kada su odlazili u penziju, govorili o pozitivnom doprinosu generala Mladića u cijeloj krizi i da su jedino na njegovu riječ mogli da računaju.

– Očekujemo datum za usmenu raspravu po pitanju žalbe. Samo možemo da nagađamo, da se nadamo i želimo da vjerujemo da će novo vijeće usvojiti normalne pravne standarde. Nama je to dovoljno – rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je prethodno sudsko vijeće kršilo pravne standarde, te da odbrana vjeruje da će general Mladić biti oslobođen ako bude normalnog pravnog razmišljanja, kao i da će uspjeti da ga izvuče na liječenje i sačuva mu život.

Komentarišući najave haškog sudije Karmela Ađijusa da bi postupak Mladiću mogao da bude okončan 2020. godine, Darko Mladić kaže da ne bi bio prvi put da taj sud nešto planira, a da se to promijeni.

On je ponovio da je zdravstveno stanje generala Mladića u proteklih nekoliko nedjelja znatno pogoršano, više nego obično, i da je porodica zabrinuta.

– Ovo nije samo naša procjena, već su u posjeti bili i ruski parlamentarci i vladika Gligorije. Svi su poslije posjete bili zabrinuti jer je stanje lošije nego što su mislili – kaže Darko Mladić.

On je naveo da su njegovog oca pregledala tri nezavisna ljekarska tima i da je svaki od njih donio iste zaključke.

Tekst preuzet sa: rtrs.tv

Komentari
  • Avatar

    “Gledamo na trgu projekcije iz gradova koji su bili meta.Jedno popodne 1995. prikazali su Srebrenicu. Bio je to užas. Holandski bataljon koji je tamo bio stacioniran, napravio je pravi masakr. Pobili su dosta Srebreničana, a još gore je to što su onda pobegli i ostavili čak i transportere. Posle nekoliko dana u Goražde dolazi čovek iz Srebrenice, Idriz aga. Stigao je preko Žepe i minirane teritorije kod rođaka u Goražde. Priča kako su ih plavci pobili. A kada je došao general Mladić ( citiram njegove reči) „objasnio je je narodu da se ne plaši da ko želi može da ostane, a ko želi da ide, autobusi su spremni da ih prebace do Sarajeva“. On je svoju ženu i unuke koji su došli iz Švedske za Bajram poslao kod sina. Srećan jer su se javili preko radio amatera da su srećno stigli, da su dobro i da se ne brine nego da se on čuva. Kaže Idriz aga da nije želeo da ostane u Srebrenici sam pa je došao u Goražde u nadi da će skoro kraj rata.” Ovo je deo ispovesti jedne žene koja je u Goraždu živela od 1962. godine i doživela strahote kakve je prosto nezamislivo da čovek može da izdrži i ostane normalan. Pošto nemam njeno odobrenje da kažem o kome je reč, za sada neka ostane na ovome.

    nedelja, 15. decembra 2019.

Napišite komentar