Prikupljanje pomoći za obnovu Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Svračkovom Selu

Našoj redakciji se javio Dane Svilar iz Bačkog Brestovca, jedan od nekoliko mladih porijeklom iz Like koji su se okupili oko ideje i želje da se obnovi Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Svračkovom Selu u opštini Udbina.

Svračkovo Selo se od raspada Jugoslavije do avgusta 1995. godine nalazilo u Republici Srpskoj Krajini. Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj naselje se nalazilo u sastavu bivše velike opštine Korenica.

Seoska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice (Velika Gospojina) podignuta je u drugoj polovini 18. vijeka i bila je središte parohije kojoj su, pored Svračkovog Sela, pripadala i sela Krbava (Pišać) i Tolić. Njen posljednji paroh bio je prota Milan–Minja Grbić kojeg su ustaše 1941. godine sa porodicom proterale u Srbiju. Crkvu su, po završetku Drugog svjetskog rata, srušili komunisti, mahom Srbi.

Iz Svračkovog Sela su porijeklom prota Manojlo Grbić, autor više crkvenih rasprava i knjiga, od kojih je najpoznatije trotomno Karlovačko vladičanstvo, kao i jedan od prvih srpskih psihijatara, univerzitetski profesor Nemanja Vurdelja.

Prema popisu iz 1991. godine, naselje Svračkovo Selo je imalo 182 stanovnika, od kojih je bilo 176 Srba, 1 Hrvat i 5 ostalih. Svračkovo Selo je prema popisu iz 2011. godine imalo 10 stanovnika.

Želju za obnovom crkve najviše su izrazili ljudi porijeklom iz tog sela. Čišćenje područja oko crkve je počelo 18.2.2019.

– Molio bih sve zainteresovane da se uključe i pomognu obnovu crkve. Pored mene ima još mladih porijeklom sa tog područja koji su zainteresovani da pomognu i da se crkva za početak pokrije – rekao je Dane Svilar, koji nije rođen u Lici, ali je izuzetno vezan za kraj iz kojeg potiče.

Za potrebne informacije možete se obratiti na mejl volimlikualikadaleko13@gmail.com

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun
FOTO: Dane Svilar

Nema komentara

Napišite komentar