Promocija knjige dr Milana Micića: “Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)”

U okviru Međunarodnog sajma knjiga koji se održava na Novosadskom sajmu od 5. do 11. marta, na manifestaciji „Sveslovenski dani kulture“, 6. marta je održano predstavljanje knjige dr Milana Micića: „Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)“. Pored predstavljanja knjige održano je i predavanje na temu: „Srpski ratni dobrovoljci 1912-1918“. O knjizi su govorili prof. Batrić Ćalović, zamjenik predsjednika udruženja „Obilić 1912-1918“, Dejan Sabadoš, član upravnog odbora Udruženja i dr Milan Micić – autor knjige, istoričar i počasni predsjednik Udruženja.

Organizatori predstavljanja knjige i predavanja bili su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca – „Obilić 1912-1918“ iz Novog Sada i Udruženje Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva edukativni kulturno prosvjetni centar „Rusofil“ iz Novog Sada.

Knjiga Milana Micića sastoji se iz dva dijela. Prvi je istoriografski i govori o Srbima pečalbarima iz Austrougarske koji su u Americi radili uoči Prvog svjetskog rata i koji su se za vrijeme rata otisnuli u Kraljevinu Srbiju i Crnu Goru da ratuju na strani te dvije srpske države, iako su bili austrougarski državljani i većina njih prije toga nikada Srbiju nije ni vidjela. Knjiga govori o njihovom životu u Americi, odlasku u dobrovoljce, ratnom putu, njihovim ljudskim i vojničkim vrlinama i odnosu prema Srbiji.

Drugi dio knjige sadrži 25 kazivanja o dobrovoljcima koje sam prikupio u dobrovoljačkim kolonijama u Banatu i tu su opisani njihovi životi od rođenja pa do smrti. Tu se govori o tome kako običan čovjek, pojedinac, a u ovom slučaju srpski dobrovoljac, na svojim leđima nosi to veliko breme istorije i istorijske odgovornosti i kako on doživljava epohu u kojoj živi. Govori o tome šta ih je navelo da izađu iz okvira jedne države, da prijeđu iz jedne uniforme u drugu sa željom da se stvori srpska nacionalna država – objašnjava autor knjige Milan Micić.

Do svjedočenja koja su u knjizi zabilježena Milan Micić je dolazio na različite načine i iz različitih izvora.

– Imamo nekoliko zapisa koje su na osnovu njihovih priča zapisali potomci dobrovoljaca, ali su uglavnom u pitanju svjedočenja prve generacije potomaka koji su rođeni između dvadesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka. Sve te priče prošle su kroz određenu dozu selektivnosti i udaljenosti od vremena, ali u sebi sadrže dovoljno životne soli da bi se iz njih mogle izvući mnoge vrijedne stvari i da bi se obogatilo istorijsko saznanje o njihovom karakteru, moralu, načinu razmišljanja – ističe dr Micić.

Autor se ovom temom, između ostalog, bavi i iz ličnih razloga, i sam je potomak dobrovoljca Jovana Micića sa Banije, kasnije naseljenog u Banatu, i smatrao je svojom obavezom da te ljude otrgne od zaborava.

Savršeno poznavanje dobrovoljačkog pitanja, uz izuzetan spisateljski dar, učinili su da ova knjiga dr Micića predstavlja štivo koje se čita lako, gotovo u dahu, a iz koga se, opet, mnogo toga može naučiti… – istakao je u svojoj recenziji dr Milan Gulić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je muška pjevačka grupa KUD-a „Nikola Tesla“ iz Bačkog Brestovca. Specijalni domaćini „Sveslovenskih dana kulture“ bila su Krajiška udruženja.

SNJEŽANA STANIŠIĆ

Nema komentara

Napišite komentar