Promocija knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ u Beču

Promocija knjige Kulturno pamćenje tršćanskih Srba, autora dr Mile Mihajlovića, održana je u medijskom centru Ideahouse u Beču, u subotu, 22. juna 2019. godine.

Goste je pozdravila Ilinka Mastilović, organizator promocije, a u muzičkom delu učestvovali su Dragan Solomunovic Kerčulj, koji je otpevao pesmu Vostani Serbie i Bisa Jankeh koja je, na kraju promocije zajedno sa Draganom, pevala pesmu Sini jarko sunce sa Kosova. Inače tekst pesme Vostani Serbie  je napisao Dositej Obradović tokom boravka u Trstu, za vreme Prvog srpskog ustanka.

Zanimljivo izlaganje autora dr Mile Mihajlovića, o značaju Trsta za srpsku kulturu i Srbima koji su živeli skoro 300 godina na ovim prostorima, ostaće u sećanju posetiocima promocije u Beču, jer su saznali mnoge pojedinosti o samosvesnim, bogatim i prosvećenim tršćanskim Srbima.

Predstavljeni su istaknuti Srbi koji su imali značajnu ulogu u privrednom životu i urbanističkom razvoju Trsta, kao i u dobrotvornom radu, a značajan deo knjige posvećen je pojedinim porodicama koje su zadužile Trst svojim radom, stvaralaštvom i donatorstvom. Ove porodice uspevale su da očuvaju svoj identitet i ostave mnoga materijalna svedočanstva, vredne palate i zadužbine u Trstu

Knjiga Kulturno pamćenje tršćanskih Srba je naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled života i trajanja, integracije i asimilacije tršćanskih Srba definiše kulturno pamćenje i nacionalnu kulturu u dijaspori, a s druge strane može poslužiti kao dobar primer za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja srpskog kulturnog nasleđa u inostranstvu.

Pokrovitelj knjige je NJ.K.V. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, a objavljivanje ove knjige podržano je od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu putem Konkursa za sufinansiranje projekata.

Prevedena je na italijanski jezik uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i predstavljena na tematskim predavanjima u 7 zemalja, i u preko 20 gradova.

Preuzeto sa: www.dijaspora.gov.rs

Nema komentara

Napišite komentar