„Напор БиХ за ослобођење и уједињење“

Промовисана књига „Напор БиХ за ослобођење и уједињење“ Пере Слијепчевића

На промоцији књиге „Напор БиХ за ослобођење и уједињење“, коју је приредио Перо Слијепчевић са сарадницима, а објављена је ове године у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, говорили су Љиља Петровић-Зечић, директорица НУБРС, проф. др Борис Милосављевић, проф. др Боривоје Милошевић и проф. др Милош Ковић. Промоција је одржана 25. октобра 2017. године на 26. Међународном београдском сајму књига.

Љиља Петровић-Зечић је говорила прво о сарадњи Балканолошког института и НУБРС, до које је дошло захваљујући др. Душану Батаковићу. Послије потписивања протокола о сарадњи двије институције из Србије и Српске покојни Батаковић је предговор о овој кнјизи предао издавачу непосредно пред смрт.Проф. Милосављевић је рекао да је Батаковићев предговор толико значајан у овом времену да би се могло казати да је ријеч о двије књиге: Батаковићевој и књизи коју је приредио Перо Слијепчевић.

Проф. Милошевић је рекао да је Перо Слијепчевић овом књигом, поред тог њеног значаја за историју Срба у БиХ, помогао и настојањима демистификације прича о западној цивилизацији као предности БиХ.

Проф. Ковић је прво нагласио изразити смисао покојног Батаковића за цјеловитост историје Срба, дакле и Срба у Србији и Срба у БиХ и Срба у Црној гори и свуда гдје Срба има. Примијетивши да се злочини над Србима понављају у сваком сљедећем рату на истим мјестима и на исти начин. Проф. Ковић је прозвао Српске историчаре, публицисте и књижевнике: „Где су нам књиге о овом последњем рату у Хрватској, у БиХ, у Србији?“

Овој промоцији у сали „Иво Андрић“ присуствовали су, између осталог, народни посланик Миодраг Линта и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“12743″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509396811461″]
Нема коментара

Напишите коментар