Promovisana treća zbirka dječje pojezije “Baštom šale i smeha” Banijca Čede Vukmirovića

Promocija treće knjige pjesama za najmlađu publiku autora Čede Vukmirovića  pod nazivom „Baštom šale i smeha “ održana je 23. novembra  u Svečanoj sali opštine Novi Beograd u organizaciji Zavičajnog udruženja  Banijaca, potomaka i prijatelja Banije.

Ova knjiga svojom poezijom čitaoca vodi kroz šalu i smjeh, iz nje se uči, ona radosno uvodi u  učenje namjenjeno djeci, mladima i svima koji se tako osjećaju, poručeno je sa promocije.

Na početku promocije voditelj, pjesnik Miloš Bajić, koji je  potpredsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, objasnio je kratku istoriju pojavljivanja knjige od rukopisa do štamparije i zahvalio svima koji su pomogli njeno objavljivanje uz napomenu da Udruženje  radi na tome da zaživi izdavačka djelatnost Udruženja kako autori rodom sa Banije i oni koji su vezani za Baniju, to i zaslužuju.

O knjizi je osim autora, govorio književnik  Miloš Kordić, a stihove pjesama kazivao je učenik 6. razreda Ognjen Jovanović.

Miloš Kordić slikovito je opisao svoje viđenje knjige i napomenuo da pjesma nema odgovora i ne treba da ga ima, a da odgovor krijemo  mi koji je čitamo.

„Pjesma posjeduje ono što ne mora ni da pruži bilo kakav odgovor- pjesma je šareni kamičak života na koji se spustio jedan od tih još šarenijih leptirova. Čedo Vukmirović je od takvih kamičaka, takvih leptira otvorio i ovu, svoju treću knjigu poezije za najmlađe. Kad se ova treća keiga uzme  u ruke, pa se pročita i ono što je u onim dvjema izvre pred njega i svijet svega onoga iz njih, pa se sve to uvezuje u jedinstvenu igru u jedinstvenim opjesmenjenim zagrljajem. Zagrljajem šale od života. I zagrljajem smijeha u bogatoj i čistoj bašti života. Da, sve tri Čedine knjige istog su krvnog srodstva“, rekao je Kordić dalje naglasivši da je ova bašta slobodna i otvorena, jer svaka zdrava, radosna, ljudska topla misao podrazumijeva slobodu, a unutar naslova pjesama i cjelina knjige „sve vri od života“, od likova i lica tog veselo dramatizovanog i vezanim stihovima života.

„Na susjednoj klupi sjedi novinar u penziji- djeda Vukašin, koji tanano, polako, sve riječ po riječ, pa neka se kaže i stručno, objašnjava taj svijet plodova radosti među koje smo zašli čitajući Vukmirovićevu baštu. Koliko samo detalja, dragocjenih detalja u knjizi! Kroz ovu stihovanu igru, igrokaz, a rekoh: treći mu je, Vukmirović nam veoma uspješno plete stvarnost  i nadstvarnost. I dok sam prvi put čitao rukopis ove poezije, bio sam kao čitalac- dijete: učesnik. I veoma znatiželjan i uporan posjetilac Čedine bašte“, iskreno je govorio Kordić  objašnjavajući da se u ovoj knjizi izuzetno zanimljive teme raspravljaju i uče.

„O njima se kroz stihovane dijaloge doznaje mnogo štošta što je bilo nepoznato, ili manje poznato, a tu je: pored nas i s nama. I sve je ovdje isprepletano, ali do kraja nenametljivo unizano i pedagogijom i psihologijom i elementima savremene tehnologije… A opet, sve je u igri. U igri vođenom lijepim, jednostavnim i svim generacijama bliskim jezikom. Sve to posebno vrijedi kad se u poeziji za djecu djeci govori istina. Jer djeca veoma brzo otkrivaju ukoliko im se podmeće, a u ovoj knjizi sve je, svaki stih sazdan od istine“, podvukao je Kordić završivši svoje izlaganje pitanjem i odgovorom.

„Na kraju poezija. Gdje joj je izvor? Kuda teče? Izvor joj  je u životu. I ona bi trebalo da uvijek teče ka nama. Ka nama – da nas udobri, da nas uljudi. Ka nama – da učestvujemo u igri koju je Čedo Vukmirović vješto provlačio gredicama svoje knjige „Baštom šale i smeha“.

Sam autor podijelio je sa publikom svoje dileme koje je imao kada je razmišljao o priči o humoru za novu zbirku dječije poezije.

„Zašto? Nakon teške sudbine našeg naroda, postavio sam pitanje sebi, ali obavio i nijemi razgovor s prijateljima koji su, kako akademik Matija Bećković kaže, „promenili svetom“, te s prijateljima s kojima još uvijek dijelim ovozemaljske sate, proizašao je odgovor. Piši, jer pišeš o životu, a humor, smijeh, šala i šaljive dosjetke važan su činilac u životu čovjekovom. Ako su šale s mjerom, čak su i neophodne. Nametnula mi se i činjenica da je bitna karakteristika ljudi našeg zavičaja, šala, kod druženja, na mobi, prelu, igranci i zabavi“.

Vukmirović je u svom obraćanju podsjetio i na vrijeme svog djetinjstva i školskih dana u Glini. „Sjećam se odrastanja i školskih drugova, momaka koji su u školu dolazili jutarnjim vozom, popularnim „Ćirom“.  Djeca ko djeca, čavrljali su ko vrapci, i za nas koji smo živjeli u Glini prostirali neobičnu i drugačiju priču donoseći novu energiju.  Bili su posebni zbog radosne i šaljive retorike. Tada nam je baš, ama baš bilo lijepo i veselo. Na našu radost sve se složilo i škola, i šala i fudbal“, rekao je Vukmirović na kraju izrazivši nadu da će knjiga „Baštom šale i smeha“ naći put do srca publike, posebno djece.

„Razlog su i predivne ilustracije koje je neobično darovao jedan od vodećih srpskih karikaturista likovni novinar Večernjih novosti Tošo Borković“,  poručio je Vukmirović  koji se zahvalio svima koji su pomogli da njegova knjiga ugleda svjetlost dana, a lista je dugačka.

Program promocije obogatili su i članovi Muške pjevačke grupe „Banija“ koji su otpjevali nekoliko starih banijskih pjesama.

 

Antrfile: O autoru

Čedo Vukmirović:

Rođen je 1946.god. u Buniću, u Lici, Republika Hrvatska. Djetinjstvo i mladost proveo je na Baniji, u Glini. Pedagošku gimnaziju  završio  u Petrinji. Živio i radio u Sisku, u MUP-u na poslovima izvršenja kazni. Od 1992.god. živi u Beogradu.

Knjigu poezije za djecu pod nazivom „Pozorišni zec“ objavio je 2016.god, a 2017.godine knjigu „Kad već žuriš da porasteš“.

 

novinar „Srpskog kola“

Vesna Pešić

Nema komentara

Napišite komentar