Proslavljen Petrovdan u Slatini

Na veliki pravoslavni praznik Svetih apostola Petra i Pavla arhijerejsku liturgiju u istoimenom hramu u Slatini sa više sveštenika i u prisustvu dvjestotinjak vjernika služio je episkop Pakračko-slavonski Jovan. „Petar je bio običan ribar, a Pavle učen čovjek. Razišli su se i otišli na razne strane svijeta širiti vjeru. Sastali su se u Rimu i izljubili što simbolizuje jedinstvo i slogu“, među ostalim je rekao po završetku liturgije vladika Jovan.

Litrugija je jedna u nizu aktivnosti koje slatinski vjernici zajedno sa mjesnim sveštenikom Draganom Gaćešom organizuju slaveći Svete apostole i njihovo delo. Proteklih dana održana je izložba ručnih narodnih radova, turnir u malom nogometu, izložba crkvenih knjiga. Podignut je drveni krst na kojem će uskoro početi gradnja Srpskog kulturnog centra. Krst su sami izradili i podigli sveštenik Gaćeša i srpski zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković.

 

Za godinu dana Centar možda i završen


Prema riječima Saše Miloševića koje je izrekao danas okupljenima u crkvenoj porti, uz sredstva koje je osigurao Klub zastupnika SDSS-a i uz sredstva koja će se sakupiti donacijama i na razne druge načine, očekivati je da do idućeg Petrovdana radovi uznapreduju, a možda čak i Centar bude završen.

Osim Miloševića liturgiji je prisustvovao dožupan Igor Pavković, načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić i sekterar SKD „prosvjeta“ Slobodan Živković.

Srpski kulturni centar izniknuće neposredno uz ostatke nekadašnje Srpske Pravoslavne škole koje je izgrađena 1805 godine i od tada do završetka rata 1945. godine učila je ovdašnje đake srpstvu i pravoslavlju.

Takođe u sklopu Petrovdanskih svečanosti u Slatini, dan uoči Petrovdana, održana je svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca. „Projekat Srpskog kulturnog centra je gotov i izradila ga je projektantica Snježana Stipeč. Radovali smo se da će na Petrovdan biti postavljen kamen temeljac, ali zbog složene procedure i ishođenja raznih dozvola to nismo uspjeli. Kod našeg sveštenika ne nedostaje volje, pa je uz pomoć nekoliko parohijana i dožupana postavljen veliki hrastovi krst koji simbolizira mijesto kamena temeljca“, rekao je predsjednik Vijeća Milenko Obradović.

Pravoslavna parohijska crkva Svetog Petra i Pavla osveštana je 1747. godine, 1941. godine do temelja je razrušena, a 1978. na njenim temeljima sagrađena je današnja crkva.

Boro Rkman

Nema komentara

Napišite komentar