Petrovdan u Slatini

Proslavljen Petrovdan u Slatini

U crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Slatini 12. jula ove godine proslavljen je Petrovdan. Veliki broj vjernika okupio se u dvorištu hrama u središtu Slatine, gradu u kojem je do 1991. godine živjelo 4.270 ili 34,4 posto Srba, a danas ih je samo 1.250 ili 9,1 posto.

Za više stotina vjernika liturgijsko slavlje i litiju predvodio je protojerej-stavrofor Jovan Šaulić, paroh medinački, kojemu je sasluživao Dragan Gaćeša, paroh slatinski, koji je u obraćanju vjernicima, i pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti, naglasio kako je ovo prva proslava Petrovdana na kojoj je prisutan gradonačelnik Slatine, zahvalivši Denisu Ostrošiću na pažnji kao i na pomoći pri organizaciji proslave.

U kulturnom dijelu programa, organizovana je Prva Petrovdanska smotra folklora na kojoj su nastupili pododbori Prosvjete iz Voćina, Pakraca, Silaša, Bobote i Slatine. Prigodne pjesme čitale su Milena Bogatić Šaler i Vera Knežević. Nakon kulturno-umjetničkog programa za sve goste poslužen je ručak, a potom je uslijedilo narodno veselje.

Snežana Stanišić

Nema komentara

Napišite komentar