Proslavljen Sveti Luka u Štikovu

Štikovo je udaljeno oko 16 km sjeveroistočno od Drniša. Najbliže veće mjesto Štikovu je Vrlika. Štikovo je selo razbijenog tipa, koje se sastoji od više zaseoka u kotlini između Svilaje i Kozjaka.

Štikovljani su proslavili slavu Sveti Luka, 31.10.2019. Ovo mjesto je specifično ne samo po svojoj geografskoj izdvojenosti od okolnih mjesta, nego je sačuvalo i svoju autentičnost. Tako da imaju i drugačiju nošnju od dalmatinske nošnje, imaju i svoje specifično kolo, štikovačko gluvo kolo. Dok druga sela bliže Drnišu to nemaju.

Hram Svetog Luke je sagrađen 1816. godine, tako da je 2016. proslavljeno 200 godina crkve u Štikovu. Zvona su postavljena 1925. godine. Zvona ove crkve se znaju čuti i do Dalmatinskog Kosova, kažu Štikovljani. U Štikovu postoji i katolička Crkva Svetog Luke.

Milica Radusin, supruga paroha Milana Radusina za Srpsko kolo je rekla da u Štikovu sada ima oko 20 stanovnika, ali se preko ljeta ovaj broj uvijek poveća.

– Štikovljani su posebni, i uvijek dolaze u crkvu kada je po rasporedu u njihovoj crkvi liturgija. Ne spriječava ih ni zima, kiša ili snijeg. Poslije Uskršnjeg posta se obavezno pričešćuju – rekla nam je Milica Radusin i dodala da su se ove godine obradovali jer je u crkvu uvedena struja.

– Poslije liturgije bismo se družili popili kafu, zamezili, a sada možemo skuvati kafu i na rešou, jer su dobili struju.

Po riječima Radusinove u Štikovu ima i porodica srednjih godina, pa su se tako obavila i tri vjenčanja u jednom danu.

– Zaista je to bio jedan poseban dan. Mlade su na vjenčanje došle u narodnim nošnjama. Inače Štikovljani čuvaju svoju narodnu nošnju koja je drugačija od dalmatinske. Svaka kuća ima nošnju.

Štikovljani su: Graovci, Kneževići, Bogdanovići, Erakovići, Bure, Vudragovići, Grujići, Vujevići, Devići i Nenadići.

Štikovljani raseljeni po bijelom svijetu ipak ne zaboravljaju zavičaj. Tako da je i ove godine autobus iz Srbije dovezao vjernike iz ovog mjesta kako bi proslavili slavu hrama. Družili se, vidjeli prijatelje i rođake, i na taj način čuvaju identitet Srba na ovom području.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Foto: Marko Dević

Nema komentara

Napišite komentar