Proslavljena Velika Gospojina u selima Macute i Ćeralije u zapadnoj Slavoniji

Velika Gospojina svečano je obilježena i u selu Macute u Viroviticko-podravskoj županiji. Večernje Bogosluženje služio je paroh Dragan Gaćeša, pred stotinjak vjernika koji su se okupili u najstarijoj crkvi na ovom području koju su u Drugom svjetskom ratu spalile ustaše. Nakon Bogosluženja priređena je trpeza ljubavi, koju su financijski pomogli izbjegli mještani, koji danas žive u beogradskom naselju Borča i okolini. Prošle godine su poklonili krst za zvonik, kao i ikonu u duborezu. Na taj način ljudi žele pokazati da ne zaboravljaju rodni kraj u koji se rado vraćaju, na žalost, samo u posjetu.

Velika Gospojina, proslavljena je i u Ćeralijama kod zvonika, koji je ostao čitav svih ovih godina. Njegovo zvono su koristili Janjevci, koji su 1991. godine doseljeni s Kosova na svojoj crkvi. Na kraju su ga vratili i predali Milenku Vučkoviću, koji je zvono vratio u ruke nadležnog slatinskog paroha. Crkva je i dalje bez krova, ali to ni paroha, niti vjerni narod ne sprječava da se okupljaju i mole u svojoj Bogomolji.

Macute su naseljeno mjesto u sastavu opštine Voćin u zapadnoj Slavoniji. Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj naselje se nalazilo u sastavu bivše opštine Podravska Slatina. Na popisu stanovništva 1991. godine, naseljeno mjesto Macute je imalo 286 stanovnika, slijedećeg nacionalnog sastava: Srbi – 278 Hrvati – 6 i ostali – 2. Macute su prema popisu iz 2011. godine imale svega 33 stanovnika.

Ćeralije su, takođe, naseljeno mjesto u sastavu opštine Voćin u zapadnoj Slavoniji. Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj naselje se nalazilo u sastavu bivše opštine Podravska Slatina. Na popisu stanovništva 1991. godine, naseljeno mjesto Ćeralije je imalo 284 stanovnika, slijedećeg nacionalnog sastava: Srbi – 260, Hrvati – 14 i ostali – 10. Ćeralije su prema popisu iz 2011. godine imale 623 stanovnika. Radi se o Hrvatima sa Kosova i Metohije koje je doselila hrvatska država. .

B. Rkman

Nema komentara

Napišite komentar