Proslavljeno Uspenije Svete Ane u manastiru Sveta Ana kod Daruvara

U ponedeljak, 7. avgusta ove godine, sa vjernim narodom i sveštenim klirom naše Episkopije molitveno je proslavljena hramovna slava Manastira Uspenja Svete Ane u Donjoj Vrijeskoj kod Daruvara.Sveta Ana je majka Presvete Bogogorice i 7. avgusta se slavi njeno uspenije. Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva vladike Pakračko-slavonskoggospodina Jovana, uz sasluženje protojereja Dragana Gaćeše, paroha slatinskog, i jereja Đorđa Ostojića, svetu Liturgiju služio je protojerej-stavrofor Luka Bosanac, paroh daruvarski.

Veći broj prisutnih pričestio se Svetim tajnama Hristovim, a po završenoj molitvi osveštano je slavsko žito i presječen slavski kolač. Otac Luka okupljenima se obratio prigodnom besjedom prenoseći blagoslove Preosveštenog vladike Jovana, čestitajući praznik i govoreći o značaju Crkve Hristove i važnosti okupljanja u našim svetinjama.

Radost praznika uveličalo je oživljavanje svetinje dolaskom sestrinstva u zadnjih nekoliko mjeseci koje čuvaju svetinju Manastira Uspenja Svete Ane, moleći se Gospodu da svetinja sve više zaživljava i biva posjećena. U popodnevnim časovima sa vjernim narodom i gostima, večernje bogosluženje služio je protojerej-stavrofor Luka Bosanac, paroh daruvarski. Nakon Svete liturgije tradicionalno je održano narodno veselje. Nekoliko stotina zapadnoslavonskih Srba družilo se do kasnih večernjih sati.

Manastir Svete Ane je manastirskacrkva koja se nalazi u Donjoj Vrijeskoj nedaleko Daruvara. Manastirska crkva je podiguta 1412. godine u izrazito gotskom stilu. Ktitor je Benedikt Nelepić za katolički monaški red Pavlina. Kada su oni napustili manastir, na ruševine dolazi patrijarh Arsenije Čarnojević, a pakranski monasi (predvođeni igumanom Nićiforom Jovanovićem) i 1730. godine obnavljaju zapustjeli manastir. Kada su crkvu uredili oni su se po dozvoli grofa Lokatelija, komandanta Slavonije 1731. godine uselili u manastir.  Godine 1733. odluku grofa Lokatelija je potvrdio i Dvorski ratni savjet. Međutim, i kasnije su slijedili sporovi, kako sa Pavlinima tako i sa daruvarskom vlastelom Janković. Konačno,1860. godine, dobijenje sudski spor sa Jankovićima i manastiru je vraćeno sve što je oduzeto, te darovano još 828 jutara šume. 1904. godine obnovljena je manastirska crkva, a 1906. ugrađen novi ikonostas.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar