Радановић: Око 8.000 захтјева Срба за стручну помоћ у вези имовинских права

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да је до краја маја око 8.000 Срба поднијело захтјев за стручну правну помоћ у вези са имовинским правима у ФБиХ.

Радановић је навео да је у неколико општина у току јавни позив за достављање документације потребне за ажурирање евиденције о некретнинама у катастру и земљишној књизи.

Он је рекао да је у току подношење захтјева у катастарским општинама Тиња и Подпећ у општини Сребреник, затим Рашћани, Оплећани и Липа, те у српском повратничком насељу Нови Град у општини Оџак у Посавском кантону гдје је некада живјело 1.500 Срба.

Имајући у виду да је период годишњих одмора, Радановић истиче да је у посљедњих 10 дана повећан број захтјева Срба који имају имовину у ФБиХ, а тренутно живе у иностранству.

– Сигуран сам да ће, као и прошле године, Срби који живе широм свијета, од Канаде од Новог Зеланда, по доласку у родно мјесто током љета искористити то право како би заштитили своје имовинско право у ФБиХ – истакао је Радановић.

Он је навео да ФБиХ спроводи поступак успостављања нове земљишне књиге нетранспарентно, односно за цијелу једну катастарску општину само се најави успостава у Службеном гласнику ФБиХ или на сајту Федералне управе за геодетске и имовинско правне послове.

– Важно је да Срби настављају са пријавом своје имовине. Треба бити спреман и знати да је потребно издвојити вријеме, јер је све дуготрајан процес, али на неки начин то Срби дугују својим прецима, чију су земљу наслиједили – рекао је Радановић.

Радановић наглашава да је проблем што многи људи не знају шта се дешава са њиховом имовином коју имају у ФБиХ.

Он је као примјер навео Србина из Босанске Крупе чија имовина је уписана у власништво општине.

– Ми смо интервенцијом успјели да парцелу од 1.300 дунума вратимо у власништво тог човјека, а таквих примјера има око 20 само у прошлој години. Можда је то случајно урађено, али не може баш да буде у свакој општини тако да парцела нестане и да ми морамо поново да се боримо за њу – истиче Радановић.

Он додаје да је много примјера да је Србима имовина одузета на незаконит начин, а да они и не знају.

– Потребно је да што више Срба зна да путем Канцеларија за пружање правне помоћи могу да направе допис, приговор или поднесак кантоналним или општинским судовима у ФБиХ како би вратили некретнину која им је припадала по евиденцији из 1991. године – додао је Радановић.

Радановић истиче да Срби морају да буду истрајни у овом процесу, који не траје годину, двије, него ће трајати сигурно 30 година.

– Муслимани и Хрвати иду на то да Срби не живе у ФБиХ, да се неће заинтересовати за своју земљу и имовину и да ће дићи руку од тога, како би они могли да је присвоје – рекао је Радановић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар