Равногорци побједници Првог котлића у насељу Мала Босна, код Сремске Митровице

У порти Храма Светих Сирмијских Мученика, јединог у Србији који носи то име, у Сремској Митровици је у суботу 30. септембра одржано такмичење у кувању котлића на коме су се осим домаћих екипа такмичиле екипе из Ноћаја, Лаћарка, Чалме и Кузмина. Након што је свештеник Бранислав Дивљак дао благослов, одржан је и пригодни културни програм. Из мањих и већих котлова благи вјетар тога дана ширио је мирисе јела којима је било тешко одољети.

 

Учествовала 21 екипа


Код српске тробојке и иконе окупила се 21 екипа. На „домаћем” терену такмичио се Влдимир Ерак, предсједник мјесне заједнице, који се истакао и у бацању камена са рамена заузевши прво мјесто. Док кување није било готово, на столу су се нашли сувомеснати домаћи производи и слатке ђаконије: ораснице и пите од јабука, што је уз помоћ домаћица Мале Босне послужио отац Далибор Чолић.

И помоћник градоначелника Сремске Митровице, иначе становник Мале Босне, Бранко Јаковљевић узео је кутлачу у руке.

– Први пут организујемо овакву манифестацију. Организатори су Удружење Мостови на Дрини и Мјесна заједница Слободан Бајић Паја, познатија као Млада Босна. Циљ је да се културно уздигне овај дио града и да се промовише традиција српског народа – каже Бранко, који је становник Мале Босне.

Такође, „малобосанци” желе да његују колективно памћење да оно што је у ранија времена забрањивано или у најмању руку било непожељно да се обзнањује. Једнако као и Гаревице код Бихаћа, као Стари Брод на ријеци Дрини и многа друга незнана или мало знана српска стратишта, само се по кућама и у кругу породице говорило о страдањима током НДХ у чијем је саставу Сремска Митровица била током Другог свјетског рата. Јаковљевић истиче да је на споменику умјесто апстракције која замагљује ствар – да је споменик посвећен жртвама фашизма – написано јасно: „Жртвама усташког терора.”

– Сремска Митровица тада је имала 16.000 становника. Злочиначка дружина Виктора Томића убила је уз тадашње православно гробље 9.000 људи, махом Срба. Ту је данас Спомен-гробље, један лијеп комплекс. Тим људима, који су доживјели страшан терор, одали смо ових дана почаст – рекао нам је Јаковљевић.

 

МЛАДО ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ


Предсједник Удружења Мостови на Дрини Витомир Вулин каже да је дјелују од априла ове године и да се практично још увијек формирању. За сада имају гусларе и женску пјевачку групу. Такмичење у кувању котлића је тек друга манифестација коју су организовали, али биће тога још много.

– Наша мјесна заједница има око 4.500 људи који су поријеклом из Семберије, Крајине, посебно Змијања. Зато смо тражили и нашли адекватан назив за наше удружење које за сада има 50 чланова – каже Вулин, који додаје да ће када се скупи довољно новца за народне ношње његовати и традиционалне игре. Он је добро упознат са рјешавањем стамбеног питања избјеглица и каже да је то у посљедњих неколико година тако добро ријешено да је у Покрајини остало још само пет породица без свог крова над главом, а разлог је што нису узеле српско држављанство.

Око котлића жамор, шале и ведрина. На лијепом травњаку црквене порте одржана су такмичења у бацању камен а са рамена, скоку у даљ из мјеста, бацању чепова, надвачењу штапа и обарања руку. Симпатије свих у публици биле су на страни једине дјевојке, такмичара Наташе Стевић, која се окушала у бацању камена са рамена и добацила 6,2 метара, само два метра мање од побједника. Побједник у кувању је екипа Равногорци, други су Краљевина, а трећи Кузмин. Водитељ прoграма био је Никола Илић.

Д. Башовић

Нема коментара

Напишите коментар