Sastanak Miodraga Linte sa predstavnicima izbjegličkih naselja Ovča i Kamendin

Na inicijativu Narodnog poslanika Miodraga Linte u prostorijama Saveza Srba iz regiona na Novom Beogradu, u subotu 26. oktobra 2019 godine, održan je sastanak sa predstavnicima izbjegličkih naselja Ovča i Kamendin (Zemun Polje). Pored Miodraga Linte sastanku su u ime naselja Ovča prisustvovali: Marijana Stojaković, Vukašin Tišma, Vukosava Mrđen, Đorđe Popović, Đuro Janjatović i Zdravko Vejnović, a ime naselja Kamendin: Nikola Kreća, Ankica Šmit, Aleksandra Kantar, Željko Puhar, Divna Matić,Sandra Ćalić, Nedeljko Golubović, Branislav Reljić, Stevo Gundelj, Mara Milićević Anđelković, Darko Borotić i Zoran Tumara.

Na sastanku se razgovaralo po pitanju otkupa stanova i drugim problemima sa kojima se suočavaju izbjegličke porodice u ova dva naselja. Zajednički je konstantovano, da je ponuđena cijena otkupa stanova veoma visoka, kako za naselje Ovča , tako i za naselje Kamendin. Linta je upoznao prisutne predstavnike stanara da je 27. septembra ove godine uputio pismo Predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u kome je tražio dvostruki popust prilikom otkupa stanova kao i da se plaćena kirija računa u otkupnu cijenu. To konketno znači da Grad Beograd i ostale lokalne samouprave u Srbiji omoguće izbjegličkim porodicicama popust od 50 posto na cijenu koja je definisana Odlukom o utvrđivanju prosječnih cijena kvadratnog metra za stanove i ostale nepokretnosti. Na tu umanjenu cijenu izbjegličke porodice bi imale  još 50 posto popusta na osnovu Zakona o izbjeglicama.  On je u dopisu kao razloge za dvosturki popust prilikom otkupa stanova, između ostalog, naveo da se radi o najvećim žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije, kao i veoma loš kvalitet izgradnje stanova.

Prisutni predstavnici oba naselja, izrazili su očekivanje, da će odgovor Predsjednika Vučića na molbu Linte biti pozitivan. Također, dogovoreno je da se nastavi sa održavanjem sastanaka i u narednom periodu, kako bi se, ako bude potrebno, definisale konkretne mjere i aktivnosti u borbi za ostvarivanje dvostrukog popusta prilikom otkupa stanova, kao i rješavanja ostalih problema izbjegličkih porodica u navedena dva naselja.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar