miljevacki plato 1

Služen parastos Srbima ubijenim na Miljevačkom platou

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu 21. juna služen je parastos Srbima ubijenim prije 24 godine tj. 21. juna 1992. godine u napadu hrvatske vojske na Miljevačkom platou kod Drniša. Parastosu je prisustovali predstavnici Udruženja “Suza”, članovi porodica nastradalih Srba, narodni poslanik Miodrag Linta i drugi građani. Nakon parastosa, prisutni su položili vijence i cvjeće na spomenik poginulim Srbima u ratovima devedesetih u Tašmajdanskom parku nedaleko od Crkve Svetog Marka.

Tužan epilog ovog mučkog napada, koji se odigrao pred očima UNPROFOR-a je bio 40 poginulih srpskih teritorijalaca, nekolicina ranjenih i zarobljenih, a jedino srpsko selo u toj oblasti Nos Kalik, srušeno je do temelja i spaljeno. Po završetku vojničke akcije započinje krvavi pir hrvatskih vojnika – monstruma. Oni, umjesto da tijela poginulih vrate porodicama, naređuju malobrojnim srpskim zarobljenicima, pod prijetnjom smrti, da ih bacaju u krašku jamu u predjelu Ljut u blizini zaseoka Bačić.

Dva mjeseca nakon agresije na Miljevački plato, hrvatske vlasti dopustile su ekspertskoj međunarodnoj ekipi pristup leševima srpskih vojnika. Identifikacija je potrajala još dva mjeseca, a unatoč najsavršenijim metodama dvanaest tijela ostalo je neidentifikovano, te su pokopani u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze. Za zločin na Miljevačkom platou niko nije procesuiran. Napad hrvatske vojske na Miljevački plato bio prvi veći napad na Republiku Srpsku Krajinu nakon što je UNPROFOR preuzeo ulogu zaštitnih snaga na tom području.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar