Služen parastos za Srbe ubijene na Meokrnju na Vlašiću

Na platou Meokrnje na Vlašiću danas je prvi put služen parastos za 21 Srbina kojeg su u odbrambeno-otadžbinskom ratu ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Tada je, braneći granicu kotorvaroške opštine, ranjeno 18 boraca 22. pješadijske brigade, dok su tri zarobljena.

Iako je ta tačka izgubljena, dalja ofanziva neprijatelja prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja se sačuvala do završetka rata.

Parastos za ubijene srpske borce služio je protonamjesnik parohije šipraško-grabovačke Božidar Kurtinović, a vijence na spomen-obilježje položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

Savanović je istakao da je ovo prvi dolazak nakon 27 godina na Meokrnju -mjesto velikog stradanja srpskih boraca, te da će se u budućnosti svake godine okupljati na ovom mjestu na današnji dan.

“Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno, nastojaćemo da zajedničkim snagama sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš podignemo spomen-obilježje i postavimo zastavu Republike Srpske na ovo mjestu stradanja”, rekao je Savanović.

Život za odbranu Republike Srpske su položili Zoran /21/ i Jovan Đekanović /37/, Milenko /43/ i Ljubomir Stojanović /29/, Stamenko /34/ i Dragan Smiljić /33/, Zoran Cicmanović /30/, Ljuboja Gavrić /36/, Mladenko Gelić /25/, Slobodan Jurić /26/, Branislav Kragić /25/, Željko Marković /20/, Marinko Pejić /22/, Aleksa Tepić /41/, Blagoja Joldžić /38/, Neđo Đuranović /33/, Novo Čupić /36/, Stamenko Babić /36/, Velibor Katana /20/, Tomo Kerezović /35/ i Dragomir Sakan /35/.

Parastosu su prisustvovali i uži članovi porodica poginulih boraca kao i bivši borci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnju 1992. i 1994. godine.

Preuzeto sa: SRNA

Nema komentara

Napišite komentar