АКТУЕЛНО:

Српска Спарта неуморна у одбрани светиња: Народ Црне Горе вечерас обара рекорде

У градовима широм Црне Горе вечерас се вјерни народ окупља у литијама. Судећи по бројности, Црна Горе вечерас обара рекорде.

 

Беране је чврсте воље да сачува богомоље

У Беранама је десетине хиљада грађана изашло и шаље поруку – да ће чувати своје светиње. Улице су тијесне да приме велики број грађана који по масовности обарају све рекорде.

И у Андријевици је око 2.000 грађана, носећи транспарент „Само слога светиње спасава“ прошетало у литији од моста на ријеци Злоречици дужином читаве вароши, до храма у парку на Књажевцу, гдје је молебан служио епископ будимљанско- никшићки Јоаникије.

И југ Црне Горе вечерас је преплављен литијама.

Становнци Сутомора кренили су ка Бару и цркви Светог Јована Владимира. Величаствена литија украшена је бакљама и пјесмама о Косову.

У Цетињском манастиру служи се молебан због усвајања Закона о слободи вјероисповијести. Молебан служи владика Методије.

Литија из Страшевине кренула је Никшићу и храму Светог Василија Острошког.

 

Мојковац истрајан у одбрани светиња!

Преко хиљаду грађана Мојковца учествовало је у литији од Храма Христовог Рождества до центра града. Оволика масовност само је доказ да ни Мојковац неће дозволити отимање својих богомоља.

 

Бијело Поље неуморно брани светиње

Литији у Бијелом Пољу која је вечерас послије молебана кренула из цкрве светих апостола Петра и Павла до цркве светог Николе у Никољцу, придружили су се грађани који су јутрос у 6.30 часова кренули из манастира Блишково, удаљеног од Бијелог Поља 50 километара.

Поред њих грађани су пјешице у пристизали из Мајсторовине, Гранчарева, Затона и других села бјелопољске општине.

 

Литија и молебан и у Плужинама

У Плужинама је у цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, а након тога улицама града прошла је литија коју су предводили игуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић, плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић и архимандрит кијевско-почајевске лавре Петар Петрић у пратњи великог броја грађана.

Петрић је казао да је пред народом у Црној Гори, али и у осталим земљама гдје живе православни вјерници постављен задатак и „испитање да ли су достојни предака“, а они данима показују да јесу.

Подсјетио је на ријечи, како је казао, чудесног владара и митрополита Црне Горе, Његоша – „благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити“.

 

Величанствена литија у Никшићу

Више десетина хиљада Никишаћана вечарас је са исконама и свијећама достојанствено шетала градом под Требјесом. Литија је кренула од Храма Светог Василија Острошког ка центру града.

Прије тога молебан је служио владика Димитрије.

 

Бар: Слога биће пораз врагу

Барани су као једно вечерас успјешно одговорили задатку. Више хиљада вјерника послали су поруку црногорском режиму – Слога биће пораз врагу.

 

Пљевља: Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом!

И вечерас су сви православни житељи у литији: Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом!

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар