Škola srpskog folklora “Sloga” u Kanadi: Srpski jezik uče kroz igru i pesmu

Veličanstvenim godišnjim koncertom Škola srpskog folklora “Sloga” iz Stoni Krika, pored Hamiltona u Kanadi, 13. aprila, obeležila je deveti rođendan. U prepunoj pozorišnoj sali srednje škole u Hamiltonu folkloraši “Sloge” izveli su petnaest koreografija. Prikazali su igre iz Srbije, Bosne i sa Korduna.

U celovečernjem programu učestvovale su i članice etno grupe, kao i operska pevačica Vasilisa Atanacković. Deca su pevala poznate srpske pesme, mada mnogi od njih i ne znaju dobro srpski jezik. Etno grupa sa svojom troglasnim pevanjem podsetila je na stare i tradicionalne izvorne pesme našeg naroda sa Korduna.

Na kraju programa, javnu pohvalu za svoj rad dobili su umetnički rukovodilac i koreograf  Ljubomir Luka Popović i Boris Daić, koreografi Anastasija Velinović, Stefan Daić i Predrag Marinović, treneri vokala Vasilisa Atanacković i Biljana Rajšić, kao i kostimiografi Mica Navala i Đurđica Daić.

“Prezadovoljan sam sa svime štu su naša deca pokazala publici koji su večeras napunili salu. Ovo je kruna našeg jednogodišnjeg rada i predstavlja velik iskorak u radu naših ansambala. Pokazalo se da veliki trud naših učenika i brojne probe tokom godine nisu bili uzaludni. Čestitam svima njima, kao i njihovim roditeljima koji su nam u tom smislu pomogli.

Ostaje nam da i dalje vredno i mukotrpno radimo, da zadržimo sadašnje plesače, ali i da primimo novu decu, za šta, posle ovako uspešnog koncerta, vlada veliko interesovanje. To je samo jedan od razloga što sa velikim optimizmom gledam na budućnost naše škole”, rekao je umetnički rukovodilac i koreograf Ljubomir Luka Popović.

Škola srpskog folklora Sloga osnovana je u oktobru 2010. godine zajedničkim naporima uprave i roditelja srpske zajednice iz Hemiltona i okoline. Od samog početka Sloga neguje tradicionalnu igru i pesmu kao istinske umetničke vrednosti srpske kulturne baštine. Jedno od najmlađih folklornih društava na teritoriji Ontaria, ako ne i Kanade, i preuzelo je primat po kvalitetu i raznolikosti programa. Dobro je organizovano i vođeno dobrovoljnim radom svojih članova.

“Ovo što su naša deca pokazala predstavlja vrhunac onoga što folklor može da pruži. Dobro se sećam naših početaka sa 15 članova prve godine, da bi danas narasli na 95 članova. Kada smo počeli, nismo imali naše nošnje koje danas imamo za sve koreografije. To su izuzetne vrednosti na koje sam ponosna. Primetio je to i gradonačelnik Hamiltona, koji je u čestitki pohvalio naš rad i poželio nam uspeh u nastavku rada”, rekla je Đurđica Daić, koja je u ovom ansamblu organizator i kostimograf.

Gospođa Daić je najavila gostovanja u Nijagari, kanadskom Londonu i Kičineru, ali i nagradno putovanje prvog ansambla u Boston u susednim Sjedinjenim Državama, a predviđeno je i druženje sa srpskom decom u Montrealu.

Preuzeto sa: rts.rs
Izvor: SVETOZAR DANČUO, ILIJA VUJANOVIĆ

Nema komentara

Napišite komentar