Srpsko društvo Kordun iz Toronta obilježilo 30 godina

Kordunaši i njihovi prijatelji u subotu 28. oktobra 2017. godine obilježili su tri decenije postojanja i rada Srpskog društva Kordun iz Toronta. U prepunoj sali Srpskog centra u Misisagi Kordunaši su još jednom pokazali koliko se voli zavičaj i koliko se poštuju njegova tradicija i kultura. Bila je to prilika za osvrt na uspješan tridestogodišnji rad rad Društva, kao i na burna vremena naroda Korduna, koji je iz mnogih razloga morao naći utočište daleko od rodnog praga.

Predsjednik Društva Milan Mišćević u svom je obraćanju istakao ulogu osnivača Društva kojima je osnovni cilj bio očuvanje veza i kulturne tradicije prema srpskom narodu kome Kordunaši pripadaju i na tome im, kako je podvukao, danas moramo biti zahvalni. Srpsko društvo Kordun je u tri decenije rada imalo brojne humanitarne akcije, pomagalo je sunarodnike u rodnom kraju, ali i srpske institucije u Kanadi.

-To su samo neki od razloga zbog kojih moramo nastaviti dosadašnji put koji će dati garancije da se Kordun neće i ne smije zaboraviti. Zadatak nam je da prenosmo na mlađe generacije Kordunaša, završio je Miščević.Među gostima na svečanosti su bili predstavnici sličnih društava i zavičajnih klubova iz ovog dela kanadske pokranije Ontario, kao i dosadašnji predsjednici Društva. Sveštenik Prvoslav Purić je čestitajući jubilej istakao veliku ulogu Srpskog društva Kordun pri izgradnji najvećeg srpskog hrama u Kanadi, crkve Svih srpskih svetitelja u Misisagi.

Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković uputio je čestitku u kojoj je naglasio veliki značaj Srpskog društva Kordun na njegovanju tradicije i osnovnih kulturnih vrijednosti Srba sa Korduna, sa zeljom da se u tome istraje. Društvu je iz Beograda čestitao i prethodni konzul Spasoje Miličević.

Na svečanosti su nastupili orkestar Šešir moj, pod rukovodstvom Branka Glavaša, kao i pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer sa rodoljubnim i izvornim pjesmama Korduna. A Kordunaši ne bi bili ono sto jesu da nije bilo Stanka Ćane Bijelića, uz čiju su se tamburicu nadigravali izvornim kolima kukunješće, milica i seljanćica.

Ilija Vujanović

Antrfile: ZAHVALNICE IZ ČIKAGA

Udruženje krajiških Srba “Prelo” iz Čikago, povodom 15 godina svog rada, dodjelilo je zahvalnice Srpskom društvu “Kordun” iz Toronta i pjevačkoj grupi Sinovi Korduna, za doprinos u razvoju dobrih odnosa, kao i na nesebičnoj pomoći u očuvanju tradicija i kulturnog naslijeđa srpskog naroda u Americi. Zahvalnice su uručene na svečanosti povodom jubileja Srpskog društva Kordun.

 

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar