Први Устав Републике Српске

Свечаним пријемом на Старом двору обиљежен Дан Републике Српске

Свечаним пријемом на Старом двору у Београду у уторак 28. фебруара 2017. године обиљежен je Дан Републике Српске. Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је 25 година постојања Републике Српске јубилеј који све чини поносним и обавезује да је чувају и бране у оквиру својих надлежности и могућности – Двадесет и пет година Републике Српске је јубилеј који нас чини поносним, али истовремено и за сваку ту годину више обавезује да је чувамо и бранимо, свако на свој начин и у оквиру својих надлежности и могућности – рекао је Цицовић.

Патријарх Српски Иринеј рекао је да је Српска потреба српског народа и да је српски народ у БиХ заслужио да има своју републику. -Српска је многима трну у оку, али за њу се треба борити- додао је патријарх Иринеј, који је подсjетио да српски народ на подручју Републике Српске није ту од јуче, него да живи већ стотинама година. Патријарх је пожелио срећу и напредак српском народу. – Да живе Република Српска и Република Србија – рекао је патријарх Иринеј.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године. – Обиљежавамо датум кад је створена, настала и упутила се у тежак живот Република Српска – рекао је на свечаном пријему предсjедник Републике Милорад Додик. – Република Српска је ових 25 годима разумjела као пут кретања ка својој трајности – рекао је Додик и подсjетио да су на том путу били многи притисци „да нестанемо као Срби, да немамо језик, ћирилицу и да одједном постанемо Босанци“. Додик је рекао да је то ситуација као и прије једног виjека када се високи представник звао Калај, а сада Инцко. Изразио је захвалност претходним предсjедницима и руководиоцима Републике Српске због борбе за Републику Српску. Он је рекао да без српске државе нема ни српске слободе. – Тамо гдје су Срби изгубили државу, изгубили су и своју слободу и постајали мањина.Српска је успjешан пројекат српског народа – истакао је предсједник Додик и додао да не могу нестати сjећања на страдања и губитке српског народа.

Свечаном пријему присуствовали су, између осталих, предсједник Републике Србије Томислав Николић; предсједник Покрајинске Владе Игор Мировић; министри у Владама Републике Србије и Републике Српске, посланици у Парламентима Републике Србије и Републике Српске, међу којима и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта; представници избјегличкх и завичајних удружења и бројне друге званице из јавног, друштевног, политичког и културног живота.

РТРС и Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5581″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1488485625939″]
Нема коментара

Напишите коментар