Tatjana Vlačić Vujičić čuvarka kordunaške tradicije

Kordunaši su u julu bili gosti Međunarodnog festivala folklora Kreni kolo u Vrčinu. Program je bio obogaćen kulturno-umjetničkim programom Korduna pod nazivom Kordunaški ljetni vez . Izložbu je priredila Tatjana Vlačić Vujičić.

– Ovo je bila 21. samostalna izložba fotografija Korane i Korduna, a 2. izložba ručnih radova. Izložba je bila obogaćena pjevačkim nastupom Kordunaša iz Vrginmosta i Blatuše sa svojom tradicionalnom ojkačom te recitiranjem moje poezije u izvedbi malih Kordunašica Anje i Marine. Djeca Korduna, članovi SKD Prosvjeta iz Vrginmosta pod vođstvom Senke Crevar su nakon toga učestvovala u folklornoj manifestaciji prezentirajući Kordun na najbolji mogući način plešući niz tradicionalnih kola u prekrasnim nošnjama.

Izložba Kordunaški ljetni vez prikazala je raskoš ručne izrade i mašte vrijednih Kordunašica upotpunjena fotografijom prirodnih ljepota Korane i Korduna.

Tatjana Vlačić Vujičić je rođena u Zagrebu, poslije tragedije u porodici, smrti supruga, utjehu je pronašla na stazama svog djetinjstva provedenog na Kordunu odakle joj potiče otac Dušan.

– Kordunaških korijena okrenula sam se fotografisanju i istraživanju prirodnih ljepota i bogatstava otkrivajući neviđene ili teško otkrivene stare i napuštene vodenice, napuštena sela i osamljene stanovnike. Fotografijom osim što prikazujem i otkrivam, poručujem i poruke povezivanja, mira, tolerancije i poštovanja svoga.

 

 

 

U blizini rijeke Korane kupila je zemljište, zatim drvenu kuću tzv. Kordunašicu u Miholjskom koja je montirana 2014. u Lapovcu.

– Ideja mi je bila da kordunaška kuća bude moje utočište, mjesto mira i odmora. Isto tako, željela sam da spasim  kordunašku kuću.  To je sada moje mjesto druženja sa prijateljima gdje promovišemo narodne običaje i čuvamo tradiciju Korduna…

Tako je Tatjana u kući organizovala Prvu degustacija kordunaških jela 2016, Čijanje perja 2016, Zimsko prelo 2017. To je tek početak jer ima želju da stvori malo etno selo.

To što radi imalo je odjeka i van granica Korduna, 2017. godine snimljena je emisija pod nazivom Kordun moj ponos od strane državne televizije HRT-a za emisiju pod nazivom Prizma.

– Sve moje izložbe i manifestacije popratile su lokalne televizije (Karlovačka 4 rijeke, Tv Zapad Zaprešić i HRT). U Novostima, Glasu Bistre i Antifašističkom Vjesniku objavljivani su prilozi o mojim izložbama i obnovljenim spomenicima žrtvama fašizma na Kordunu .

Činjenica je da su mnogi spomenici posvećeni žrtvama antifašističke borbe na području Korduna devastirani.

– Na području Šljivnjaka, Veljuna, Cvijanović Brda i Lapovca obnovila sam tri devastirana spomenika palim žrtvama fašističkog terora- civilima i partizanima.

– Spomenik u Šljivnjaku smo obnovili 2016. Uz pomoć mještana sela Šljivnjaka i Grobnika sakupila sam sredstva u iznosu od 1000 kn kako bi platila majstore koji su izlili nova dva zida (desni i lijevi) s tim da je jedna ploča sa imenima žrtava vraćena, a drugu sam dala izraditi uz finansijsku pomoć SNV-a Zagreb. Imena žrtava sam našla i dopunila uz podršku i pomoć pokojnog prof. dr Đure Zatezala – rekla je Tatjana Vlačić Vujičić za Srpsko kolo.

Na Veljunu, 2014 pronađene su ploče od bronce sa imenima žrtava na spomeniku Veljun.

– Odnijela sam pločeu Ljevaonicu Ujeviću Zagrebu kako bi ih ispravili. Naredne godine sam ih vratila na Veljun uz pomoć susjeda, da bi godine 2018. godine postavili 16 preostalih ploča sa imenima žrtava od kamena.

U Lapovcu 2015. uz pomoć susjeda obnovila je spomenik palim partizanima Primorsko-goranske brigade koji su poginuli u ofanzivi 1942. godine. Sa 100 kn uspjela je vratiti razbijenu u devet dijelova kamenu spomen ploču, zvijezdu petokraku i obojiti sam spomenik.

– Cvijanović Brdo, spomenik palim žrtvama fašizma kroz cijelo ovo vrijeme održavamuz pomoć prijatelja čisteći, koseći prostor oko samog spomenika.

Pored promovisanja Korduna kroz fotografije i brige o spomenicima Tatjana Vlačić Vujičić je skupila zahvaljujući prijateljima sa fejsbuka 9.500 kuna kada je 2017. pokrenula akciju izrade 26 kordunaških tradicionalnih opanaka u Slavoniji te 7 ćemera za djecu Vrginmosta, članove SKD Prosvjeta.

Organizatorka je i sljedećih manifestacija: Prva Kordunaška degustacija jela, Čijanje perja, Zimska kordunaška degustacija jela, Graharijada, Pranje rubina, Zimsko prelo, Izložba kordunaških ženskih ručnih radova u Vrginmostu i Vrčinu, Krumpirijada, Perušanje u kordunaškom dvorištu, Radionica Naučiti sačuvati od zaborava, Likovni Kordon –likovna kolonija u Kordunašici, Ojkačom kroz Kordun – druženje sa članovima SKD Prosvjeta Vrginmost.

– Posebno želim naglasiti gostovanje djece Korduna (SKD Prosvjeta Vrginmost) u Šenkovcu i Tuhlju (Hrvatsko Zagorje) i Vrčinu (Republika Srbija) na moj poziv i inicijativu.

Vujičićeva je i svjedok jedne tužne priče male kordunašice.

– Djevojčica iz Grobnika koja živi u vrlo teškim socijalnim, higijensko-zdravstvenim uvjetima uz moju pomoć i inicijativu je udomljena kako bi uspješno završila školovanje. Od 2013. je pratim i pomažem u odjeći, igračkama koje mi doniraju prijatelji i poznanici. Od 2014–2018. slavim sa njom njene rođendane, prvu rođendansku tortu dobila je od mene.

Od prijatelja dobija odjeću koju poklanja porodicama i starim bakama kojima je potrebno.

Planovi za 2019. su mnogobrojni.

Registrovati Udrugu Kordunašica u Lapovcu, registrovati Hrvatsko-rusko društva prijateljstva u Vojniću, promocija njenog prvog Kordunaškog romana Mirazu Kordunašici, promocija prve knjige poezije posvećene Korani i Kordunu pod nazivom Svijet u kojem caruje mir i ljubav u Kordunašici, Likovna kolonija u partizanskoj bolnici na Petrovoj gori pod nazivom Budućnost partizanske bolnice. Pored svih aktivnosi koje je i prethodnih godina organizovala.

Tatjana Vlačić Vujičić je organizovala do sada 21 izložbu:

Korano obriši mi suze, Slunj 2014, Koranska kap, Vojnić, 2014, Moj koranski put, Donja Pušća, 2014, Koranska čarolija, Zagreb 2015, Kordun u mojim mislima, Novaki Bistranski, 2015,Moje Kordunaške uspomene, Budačka Rijeka 2015, Most je u nama, Veljun, 2015, Kordun u mojim snovima, Veljun 2015,Kordun moj ponos, Karlovac 2015, Kordunaška kuća Topusko 2015, Kordunaški san, Lapovac 2016, Koranine mlinice za budućnost, Bistra, 2016, Korano, miru moj, Veljun 2017, U Koraninom zagrljaju, Zaprešić 2017,Kordunaško dijete, Vrginmost 2017, Korana i Sutla rijeke istog sliva, Šenkovec 2018, Kordun na putu do Banije, Mali Gradac, 2018, Kordunaški dar Zagorju u Tuhlju, Na stazama Kordunaške priče, Suhodol Budački , 26.8.2018, Život kraj Korane, Klanjec, 18.12.2018, Kordunaški ljetni vez, Vrčin, 5.7.2019.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

Foto: Jadranka Radatović

 

 

 

Komentari
  • Avatar

    ČUVARICA TRADICIJE KORDUNA I KORDUNAŠA! SVAKA ČAST!
    GOC

    četvrtak, 15. avgusta 2019.

Napišite komentar