Гораждевац-служен парастос убијеним српским младићима Фото; СРНА

ТУЖНЕ СРПСКЕ ГОДИШЊИЦЕ: Злочин у Гораждевцу – симбол страдања и неправде

У цркви Преображења Господњег у Гораждевцу код Пећи данас је служен парастос поводом 18 година од убиства двоје и рањавања четворо српске дјеце на ријеци Бистрици, што је један од највећих злочина од доласка међународне мисије на Косову и Метохији.

На данашњи дан 2003. године непознати починиоци су из аутоматског оружја пуцали на групу српске дјеце док су се купала на Бистрици и убили Ивана Јововића /19/ и Пантелију Дакића /12/.

Том приликом су рањени Богдан Букумирић /15/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.

Нападачи на групу српске дјеце, која су се купала 500 метара од центра села, никада нису кажњени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице“.

Еулекс је у фебруару 2001. године писмом обавијестио породице да је усљед недостатка доказа обуставио истрагу. Због злочина у Горажевцу одржана је била и хитна сједница Савјета безбједности УН.

Родитељи убијених поручили су данас да потрага за злочинцима који су пуцали на дјецу неће стати док год је породица Јововић и Дакић.

– Моје срце и душу раздире ћутање међународних, косовских и српских власти и моја немоћ да дођем до истине о мотивима и починиоцима злочина над нашом дјецом – рекао је Милосав Дакић новинарима послије парастоса.

Он каже да су сви његови покушаји да дође до истине пропали, али не и одлучност његове и породице Дакић да траже одговор на питање зашто је и ко је починио злочин над српском дјецом на ријеци Бистрици.

Дакић истиче да се сваке године понављају исте приче, те да му у косовској полицији кажу да сам поднесе тужбу, у Еулексу да немају доказа, а у Београду да нису надлежни.

– Правда је недостижна, а шта ће даље са нама бити то не знамо јер се и даље исте инцидентне ситуације и провокације догађају – рекао је Дакић.

Он је навео да албански младићи, уз повике „УЧК“ и заставе са ознаком те терористичке организације, протеклих седмица смишљено провоцирају српску дјецу док се купају на новоотвореном базену у центру Гораждевца, који је изграђен средствима државе Србије.

Дакић каже да општина Пећ, након злочина на ријеци Бистрици, броји Србе у промилима, те да је прије повлачења српске војске и полиције јуна 1999. године у том мјесту живјело око 20 одсто Срба.

Према његовим ријечима, у Гораждевцу је од предратних око 1.500 Срба остало њих мање од 450.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Јелена Стојковић рекла је новинарима да ће Влада и руководство Србије настојати да се бори правдом и мирним средствима у расвјетљавању свих злочина почињених над Србима.

– Ту смо и настављамо да се боримо за мир и истину и за нашу будућност на Косову и Метохији – рекла је Стојковићева.

Она је навела да је терористички напад на ријеци Бистрици „симбол страдања, али и симбол неправде“, јер до данас упркос обећањима међународна заједница ништа није урадила да се злочин расвијетли.

Косовска полицијска служба је данас у Гораждевцу пооштрила контролу саобраћаја, уз образложење да тиме желе да спријече могуће инциденте.

Осим злочина у Гораждевцу, у најтеже злочине над Србима од доласка међународне мисије на Косову спадају и убиство 14 жетелаца у Старом Грацком, убиство трочлане породице Столић код Обилића, као и постављање експлозива под аутобус Ниш експреса код Подујева када је погинуло 12 путника који су иши на задушнице.

РТРС
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар