U Bajmoku se tražila karta više za Krajiško veče

U Bajmoku se svake godine sa nestrpljenjem čeka Krajiško veče, tako je bilo i ove 2019. Sala Miler 2.11. je bila puna. Bajmočani su ugostili Subotičane, Novosađane, Somborce i prijatelje iz mnogih drugih gradova, koji su se uputili na Sabor Krajišnika.

Organizator je Udruženje izbjeglih i doseljenih Srba iz Bajmoka na čelu sa Banijcem Žarkom Granulićem koji je na samom početku pozdravio goste.

– Ovakva okupljanja služe da se podsjetimo prošlih vremena i zavičaja, ali ovo je prilika i da se vidimo jednom godišnje uz bogatu trpezu i krajišku muziku.

Nakon Granulićevog obraćanja pjevačka grupa Lazarevi potomci (Darko Petković i Aleksandar Tomašević) su otpjevali pjesmu Oj Krajino, ala si daleko.

Gosti su u anonimnoj anketi birali najlepšeg Krajišnika i Krajišnikinju, ove titule su poneli Ličanin Nemanja Lužaić iz Pačira i  Banijka Ljubica Babača.

Koliko je ovo veče posećeno govori činjenica da organizatori razmišljaju da ponove Krajiško veče na leto, kada će moći da svima izađu u susret, odnosno da svi zainteresovani dođu do svojih ulaznica, što nažalost, ovog puta nije bio slučaj.

Udruženje iz Bajmoka je osnovano 6. aprila 2013. godine. Broje 230 članova, cilj im je da pomažu izbjeglim i doseljenim Srbima u ekonomskom smislu, i organizuju razne kulturno-umjetničke manifestacije kako bi se očuvala tradicija.

Goste je zabavljao Topik bend iz Subotice.

Tekst: Dragana Bokun

Foto: subotica.info

Nema komentara

Napišite komentar