okrugli-sto-1

U Banja Luci održan okrugli sto povodom Dana poginulih i nestalih Republike Srpske

U Banja Luci je 15. i 16. septembra održan Okrugli sto o stradanju Srba povodom 25 godina od početka građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, 17 godina od agresije NATO-a na Republiku Srbiju i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske. Okrugli sto su organizovali Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila uz podršku Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Prisutne učesnike okruglog stola pozdravili su savjetnik Predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i, u ime organizatora, Nedeljko Mitrović i Milorad Kojić. Sa ovog okruglog stola biće urađen zbornik radova na srpskom i engleskom jezikom koji će sadržavati podatke o nestalim, protjeranim, logorašima, ubijenim i pravosudnim procesima. Moderatori okruglog stola bili su Isidora Graorac iz Republike organizacije i Predrag Lozo iz Republičkog centra.

Na okruglom stolu su, između ostalih, učestvovali stručnjak za bezbednost dr. Predrag Ćeranić; profesor istorijskih nauka dr. Goran Latinović; profesor ustavnog prava dr. Milan Blagojević, profesor demografije dr. Stevo Pašalić; predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović; zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta; predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović; direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić; član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić; predsjednik Veritasa iz Beograda Savo Štrbac; predsjednica Regionalne koordinacije porodica nestalih Olgica Božanić; predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih lica Dragan Pjevač; predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić; predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica ŽivkovićRajilić; predstavnik Crvenog krsta Momo Škiljević. Na okruglom stolu su učestvovali i regionalni predstavnici porodica žrtava sa područja Republike Srpske.

Na kraju okruglog stola usvojeni su zaključci koje je novinarima predstavio direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić. U zaključcima se navodi da je protekli rat predstavljao oružani sukob ili seriju povezanih oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije koji su izazvali veliki broj civilnih i vojnih žrtava, kao i protjeranih, te ogromna materijalna razaranja. Nadležni organi Hrvatske i BiH treba da ubrzaju procese pronalaženja i dostavljanja informacija o nestalim licima, ekshumacije poznatih grobnih mjesta i identifikaciju već ekshumiranih tijela, kao i da se srpovede što hitnija reforma Instituta za nestala lica BiH. Zaključcima se osuđuje rad Haškog tribunala, Suda i Tužilaštva BiH i pravosuđa Hrvatske zbog selektivnog i diskriminatorskog odnosa prema srpskom narodu, sa jasnom političkom tendencijom stvaranja po Srbe negativne slike o ratnim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, zaključeno je da je potrebno formirati koordinaciono tijelo koje će činiti predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, kao i nevladinih udruženja i organizacija da bi se koordinisano pratile aktivnosti i predlagala rješenja u tražnju nestalih lica i procesuiranja ratnih zločina. Na konferenciji za štampu zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je, između ostalog, da bez istih standarda u suđenjima za ratne zločine i poštovanja svih žrtava nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost i pomirenje, na području bivše Jugoslavije.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar