У Бањалуци отворена изложба „Тамо далеко 1914-1918“

Изложба „Тамо далеко 1914-1918“, аутора Маринка Лугоње, Марка Кентере и Гојка Раичевића, отворена је данас у Банском двору, поводом 102 године од потписивања примирја у Првом свјетском рату 11. новембра 1918. године и у сусрет 21. новембру, када се обиљежава Дан ослобођења Бањалуке.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, који је свечано отворио изложбу, рекао је да је изложба резултат недавно успостављене сарадње између репрезентативног удружења у области културе „Арс Нова“ из Ваљева и Културног центра Бански двор.

Амиџић је рекао да би ова изложба требала да укаже генерацијама које долазе колики је значај историјског насљеђа, поготово на херојску борбу српског народа у Првом свјетском рату.

– То су непролазне вриједности из наше прошлости – додао је Амиџић.

Први свјетски рат, у којем је погинуло најмање 10 милиона војника, а још толико људи умрло од болести и глади, окончан је потписивањем капитулације Њемачке у жељезничком вагону у француском мјесту Компјењ на данашњи дан 1918. године.

Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Сразмјерно највеће жртве поднијела је Србија, изгубивши 26 одсто становништва, и то 400.000 војника и 640.000 цивила.

Први свјетски рат трајао је од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих свјетских сила, груписаних у два сукобљена војна савеза – Савезници /окупљени око Тројне антанте/ и Централне силе /предвођене Аустроугарском и Њемачком/.

Више од 70 милиона људи било је под оружјем, од којих је 60 милиона мобилисано у Европи.

Непосредни повод за један од највећих ратова у историји био је атентат на аустроугарског престолонасљедника, надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 28. јуна 1914, али су Аустрија и Њемачка годинама планирале уништење Србије.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар