U Barici Donjoj kod Broda služen parastos za žrtve ustaškog pokolja

U Barici Donjoj kod Broda danas je služen parastos za žrtve ustaškog terora 1941. godine, kao i za poginule borce i civilne žrtve iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je, prema dostupnim podacima, za vrijeme Drugog svjetskog rata sa područja opštine Brod, stradalo više od 2.000 Srba, najviše civila koji su odvođeni u logore u Jasenovac i Slavonska Požega.

Vidić je naveo da su mještani Barice u najvećem broju stradali u logoru u Slavonskoj Požegi, te podsjetio na 26. avgust 1941. godine kada je zarobljeno i odvedeno više od 450 Srba iz ovog i okolnih mjesta.

“Iz te mučeničke grupe na mostu na rijeci Savi ubijeno je 50 Srba. U mjestu Senjak kod Slavonske Požege postojao je spomenik žrtvama ustaškog pokolja u Sabirnom logoru, koji su krajem 1991. godine srušili pripadnici Zbora narodne garde”, dodao je Vidić.

Sveštenik Dragan Zarić bogoslužio je u Crkvi Svetog Ilije u Donjoj Barici, a potom je služen pomen ispred spomen-obilježja.

Na jednom spomen-obilježju uklesana su imena 124 stanovnika iz Barice, ubijena 1941. godine, a na drugom imena pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tri civilne žrtve.

Spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Barici Donjoj srušile su oružane snage Hrvatske 1992. godine, ali je ubrzo obnovljen.

Vijence na spomen-obilježja položile su porodice ubijenih mještana, delegacija opštinske i mjesne Boračke organizacije, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Stanišić, kao i predstavnici političkih partija.

Tekst preuzet sa: Srna

Nema komentara

Napišite komentar